Потенціал санкційного тиску США на РФ використаний далеко не на повну потужність. Але Конгрес нічого не може зробити виконавчій владі за це

Фото: Mykola Bielieskov / Facebook

Американські конгресмени не можуть істотно вплинути на санкційну політику США щодо РФ, зазначив заступник директора київського Інституту світової політики Микола Бєлєсков.

Одна річ у контексті чергової хвилі обговорення санкцій проти РФ у Конгресі США.

Санкції, які були прийняті на рівні законів, це радше рекомендації для виконавчої влади США, а не наказ на 100% їх виконувати до останньої букви. Це гарно показує ситуація з актом протидії супротивникам США через санкції (CAATSA) 2017 року. Потенціал санкційного тиску по цьому закону далеко не використаний на повну потужність. Те ж саме стосується затягування до останнього часу по реалізації закону 1991 року після атаки на Скрипалів. І законодавці нічого не можуть зробити виконавчій владі за це – той же сенатор-демократ Бен Кардін це визнавав.

Причина в тому, що виконавча гілка влади в США доволі таки автономна чим в інших країнах. Конгрес може реально впливати на роботу виконавчої гілки влади через бюджет, схвалення міністрів і урядовців, і до певної міри через закони. Але змусити запроваджувати санкції, які прийняті на рівні законів, автоматично точно не може.

Зі свого боку, виконавча гілка влади США в особі мінфіну і OFAC як його підрозділу і на сьогодні має всі можливості запроваджувати практично будь-які обмеження щодо юридичних і фізичних осіб, якщо буде потреба. І у квітні 2018 року вони показали свої можливості щодо бізнесменів РФ гарно. Інша справа, що адміністрація Дональда Трампа не поспішає розчехляти відповідний інструмент у наявності, для використання якого не треба жодних нових законів Конгресу. А самі конгресмени своїми діями вплинути на відповідний інструмент не сильно можуть через президентську форму правління.

Джерело: Mykola Bielieskov / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора