Скоро віспа мавп стане серйозною проблемою, кількість хворих зростатиме

Фото: Ольга Голубовська / Facebook

Скоро віспа мавп стане доволі серйозною проблемою громадської охорони здоров'я, кількість нових випадків зростатиме.

Захворювання неприємне своєю тривалістю (до одного місяця й більше), перші симптоми не завжди клінічно значущі й можуть пропускатися, в третини хворих розвивається больовий синдром, що потребує госпіталізації, уражаються слизові, іноді досить інтенсивно, включно з кон'юнктивою та рогівкою. Рання виражена лімфаденопатія – також дуже характерний синдром, що дає змогу відрізнити це захворювання, наприклад, від вітряної віспи.

Під час спалахів основний фактор ризику зараження – тісний контакт з інфікованими людьми; медичні працівники та члени сім'ї наражаються на найбільший ризик зараження. Також не відкидається повітряно-крапельний шлях передавання.

Люди можуть поширювати віспу мавп з моменту появи симптомів до їх зникнення, включаючи загоєння шкірних елементів висипу, як і за натуральної віспи. В ідеалі люди з віспою мавп повинні залишатися в ізоляції на весь час хвороби. Якщо це неможливо, слід дотримуватися таких правил, згідно з рекомендаціями CDC:

  • за наявності лихоманки та/або будь-яких респіраторних симптомів залишатися в ізоляції, за винятком необхідності звернення по медичну допомогу;
  • носити щільно прилеглу маску й уникати тісного фізичного контакту з людьми та тваринами;
  • уражені ділянки треба прикривати одягом;
  • не передавати одягнений одяг, прати й дезінфікуватися предмети, якими користувалися, обробляти поверхні;
  • уникати спільного використання посуду;
  • часто мити руки з милом або використовувати дезінфекційний засіб.

Роботодавці також повинні вжити заходів для запобігання розповсюдженню віспи мавп на робочому місці, наприклад, пропонувати віддалену роботу або гнучкий графік роботи.

Станом на 16 вересня у світі зафіксовано 61 037 випадків захворювання, найбільше в Південній та Північній Америці. Наразі спалах спричинений генетичною групою (кладом) західноафриканського вірусу, який пов'язаний із легшим перебігом захворювання, нинішня летальність становить менше як 1%. Клад вірусу басейну Конго набагато агресивніший, летальність – понад 10%.

Гендиректор ВООЗ зазначає, що, порівняно з попередніми спалахами, нинішня версія вірусу віспи поводиться незвичайно, тому вірусологам варто звернути на це особливу увагу.

Навесні минулого року, нагадую, спрогнозували нову пандемію, спричинену віспою мавп. У березні 2021 року NTI в партнерстві з Мюнхенською конференцією з безпеки провела кабінетні навчання зі зниження серйозних біологічних загроз. Сценарій навчань зображував смертельну глобальну пандемію, пов'язану з незвичайним штамом вірусу віспи мавп, який вперше з'явився у вигаданій країні Бринія та поширився у всьому світі протягом 18 місяців. До кінця навчань ця пандемія призвела до більш ніж 3 млрд випадків захворювання й 270 млн смертей по всьому світу. Висновки: слабке глобальне виявлення, оцінка та попередження про ризики пандемії. Опубліковані результати 23 листопада 2021 року. Усі цікаві подробиці можна прочитати на сайті NTI.

Це не означає, що так і буде. Але це означає, що однозначно треба готуватись, що ми й робимо зараз. У принципі, спалахи цього захворювання, принаймні раніше, непогано піддавалися контролю, це не covid. Специфічна профілактика також обіцяє гарний захист.

Джерело: Ольга Голубовська / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора