У Кремлі розуміють, що наше повернення до Європи – це кінець реальності, яку вони собі вигадали

Фото: Pavlo Klimkin / Facebook

Сьогодні важливий день – він увійде в історію України. Усе тільки починається, але переговори з ЄС – це геополітичний та ціннісний зсув. Для Путіна та Кремля членство України в Євросоюзі і є стратегічною поразкою, адже там хочуть зруйнувати Захід і світ, що утворився після Другої світової. У Москві хотіли назавжди відкласти нашу інтеграцію в ЄС – це призвело до того, що і ми, і ЄС увімкнули "іншу передачу" і спільно виставили ціль руху – не в політичних заявах, а реальних діях. Для нас цей процес є життєво важливим, від нього залежить наше існування. Ставка у вступі до ЄС – це наше існування як країни та нації. У Кремлі так само розуміють, що наше повернення до Європи – це кінець реальності, яку вони собі вигадали, а значить, це для них теж життєво важливо, тільки у негативному сенсі. Там зроблять усе можливе і неможливе, щоб нашу інтеграцію вбити і зруйнувати. Найкращий варіант для них – щоб України взагалі не було.

Успішно вступити в ЄС – це так само важливо, як і фронт, звісно, на інший кшталт. Ми не маємо втрачати стратегічного сенсу, для чого це все, не маємо фіксити себе на деталях (хоча без них теж ніяк), відпускаючи стратегічну перспективу.

Із Москви вже запускають по Європі хвилі про те, що наше сільське господарство "доб'є" Євросоюз, а всі залишаться без своїх бюджетів. І для нас дуже важливо тримати у країнах ЄС сенс, що з нами він сильніший, що ми не частина проблеми, а частина єдино можливого для нього рішення у майбутньому не потрапити під російський каток.

Це досі очевидно далеко не для всіх, і це потрібно буде доводити. Геополітична Європа може виникнути лише з Україною або не виникне взагалі.  А сьогодні, звісно, не свято, але історичний день – можна вносити у підручники. Зусилля кожного – не дарма.

Джерело: Pavlo Klimkin / Facebook