Грошей на найпростішу програму підтримки постраждалих від локдауну немає. Єдиний спосіб вирішити проблему – співпраця з МВФ

Фото: Павел Кухта / Facebook

Казначейство до ночі зводить надходження, на ранок формують пул витрат, решту відкладають. В Україні в середині листопада такого не було років 10, зазначив колишній виконувач обов'язків міністра економіки, торгівлі і сільського господарства України Павло Кухта.

Що відбувається зараз із бюджетом?

1. Згідно з оперативними даними казначейства, наявні неоплачені фінансові зобов'язання станом на сьогодні становлять 9,4 млрд, із них 3 млрд – за захищеними видатками. Це максимум із початку року і плюс 2 млрд до показників попереднього тижня.

2. Люди із системи кажуть, що з 9 листопада казна працює в режимі картотеки  до ночі зводять надходження, на ранок формують пул видатків, які буде профінансовано, усе інше відкладають. У новітній історії України в середині листопада такого не було вже щонайменше років 10.

3. Одночасно "локдаун вихідного дня" та неминуче насування повного локдауну підвищують потребу в бюджетних видатках. Найпростіша програма підтримки виплата 5000 грн мінімальної зарплати всім зайнятим в уражених галузях сфери послуг (приблизно 4 млн людей)  коштує 20 млрд на місяць. Цих грошей зараз просто немає.

Що робити? Як уже казав, єдиний нормальний спосіб вирішити проблему  швидке відновлення співпраці з МВФ, яке відкриє нам доступ до запозичень, щоб профінансувати видатки. Це означає прийняття хоч трохи адекватного бюджету на 2021 рік  ідуть розмови вже про прийнятність дефіциту на рівні 5,3% від ВВП. Утім, незрозуміло, від якого прогнозного ВВП  із початком локдаунів очевидно, що макропрогноз, за яким складений бюджет, треба переглядати у бік менших темпів зростання.

Окрім бюджету, необхідно запустити судову реформу та відновити антикорупційне законодавство. Звичайно, усе це потребує зусиль  але порівняно з часами, коли МВФ вимагав підвищення тарифів або пенсійного віку, це очевидно не важкі умови.

Джерело: Павел Кухта / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора