Тиск військ РФ поблизу кордонів України яскраво продемонстрував, наскільки ми фінансово вразливі в разі замороження програми МВФ

Фото: Павел Кухта / Facebook

Сподіваюся, що з відведенням російських військ ситуація на фінансових ринках полегшиться, і Мінфін зможе відновити залучення внутрішніх запозичень згідно із планом. Російський тиск яскраво продемонстрував, наскільки ми зараз уразливі фінансово при високому бюджетному дефіциті і замороженій програмі МВФ. На жаль, не сумніваюся, що росіяни цю вразливість теж побачили й надалі нею користуватимуться.

По суті, єдиною більш-менш стійкою ланкою виявився НБУ – вчасно й суттєво підняв облікову ставку і зреагував на погіршення ситуації. Усі інші державні інституції були не готові – від спійманого "без штанів" Мінфіну до органів оборонного планування, у яких до сих пір не затверджене навіть оборонне замовлення.

Очевидно, що держава, що знаходиться під постійною загрозою збройного нападу і вразлива до будь-якої зовнішньої кризи, не може собі дозволити такого розхлябаного управління. Нам із кожним місяцем все більше потрібен ефективний уряд і нормально скоординована система державного управління. Мова вже навіть не про реформи, а про спроможність виконувати базові функції держави.

Джерело: Павел Кухта / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора