Ми маємо справу з цинічним рейдерським захватом, результатом якого буде знищення кіностудії імені Довженка

Спроба відчуження землі кіностудії імені Довженка відбувається на підставі сумнівного рішення суду, відсутнього в реєстрах, заявила режисер і медіа-експерт Валентина Руденко.

Відшуміли дискусії, голосні заяви, усе пройшло "как с белых яблонь дым". На театрі активних боїв за кіностудію імені Довженка запанувала гнітюча тиша.

Під тиском громадськості кіностудію імені Довженка виключили з переліку державних підприємств на приватизацію.

Але, як відомо, "нормальные герои всегда идут в обход". Тепер зайдемо з іншого боку, вирішили "горе-приватизатори", тобто через відчуження землі. У нагоді цим "Хлєстаковим" стала Київрада, котра, як відома повія, – завжди "чего ізволіте?".

Спроба відчуження 10 соток землі кіностудії відбувається на основі сумнівного рішення суду (яке відсутнє в реєстрах) про набуття власності орендованих об'єктів компанією "Трансбуд", яка заснована на Кіпрі однією фізособою і двома юридичними особами, одним з яких є "Роснефть".

У 1997 році кіностудія імені Довженка уклала з ТОВ "Бомонд-АЗС" угоду, згідно з якою останнє орендує кілька цистерн для заправки авто і підвалу. Проте вже у 2005 році, ТОВ "Бомонд-АЗС" з посиланням на рішення суду (невідомого) заявило про приватизацію орендованої ділянки, яка після цього була кілька разів перепродана. У результаті у 2008 році "власником" ділянки став "Трансбуд".

Власником "Трансбуд" є швейцарська компанія Proton Energy Group S. A., яка викупила права на заправку у "Роснефти".

У середині 2017 року "Трансбуд" звернувся до Київської міської ради з вимогою надати дозвіл на розробку технічної документації (хоча насправді роботи з облаштування заправки і так ведуться).

Земельна комісія Київради прийняла позитивне рішення щодо надання "Трансбуд" права на земельну ділянку. Не останню роль у цьому зіграв депутат Київради від фракції "Солідарність" Владислав Михайленко.

22 січня 2018 року повинно було відбутися засідання постійної комісії Київради з питань паливно-енергетичного комплексу, на якому і мали розглядати питання про надання дозволу на будівництво АЗС. Однак на сайті КМР протокол відповідного засідання відсутній.

Мер Києва Кличко вже заявив про неможливість приватизації частини території кіностудії, оскільки та є цілісним майновим комплексом. Однак, попри заяви мера, які мають виключно політичний характер, в активі "Трансбуд" є позитивне рішення комісії із землекористування та проект рішення комісії з паливно-енергетичного комплексу. Далі – тільки рішення Київради, який повинен затвердити передачу земельної ділянки.

У Київраді ймовірно не знають, що будь-які ділянки кіностудії імені Довженка, як національного культурного комплексу, не підлягають приватизації та відчуженню, та інші дії з територією кіностудії неможливі. Кіностудія є цілісним комплексом і перебуває під охороною держави.

Також територія кіностудії не перебуває у власності київської громади і тому депутати Київради апріорі не мають жодного права приймати будь-які рішення щодо користування або відчуження цієї землі.

Але... "Михайленки" – це тітушки з мандатами, вони добре знають свою справу.

Отже, команда президента в Київраді – фракція "Солідарність" – у своїх претензіях на розбазарювання власності, яка належить громаді міста, дійшла до ручки, і замахнулася вже на національну культурну спадщину.

Усі розуміють, що ми маємо справу з цинічним рейдерським захватом, результатом якого буде знищення національної кіностудії. Сьогодні 10 соток землі під заправку, а завтра – окупант поселиться в Довженковому павільйоні!

Отже, президент повинен зупинити катастрофічні апетити своєї команди в столиці. Складається враження, що мер Києва Кличко в цій ситуації або не контролює фракцію або свідомо вводить киян і всю країну в оману. І яскравий приклад цього – будівництво чергового ТРЦ на станції метро Героїв Дніпра. Спочатку мер заявляв про укріплення станції, а потім просто сховався.

У стінах кіностудії Олександр Довженко зняв вершину світового кіномистецтва – кінофільм "Земля". Депутатам "Солідарності" слід викроїти час між договірняками, відкатами чи торгівлею комунальною власністю і все ж таки переглянути цей шедевр. Можливо тоді вони зрозуміють цінність землі для українців.

Джерело: "ГОРДОН"