Не за горами матчі "Шахтаря" в Лізі чемпіонів. Що їх там чекає з таким рівнем гри в захисті, як у вчорашньому матчі за Суперкубок?

Фото: Иван Степурин / Facebook

Кваліфікаційні поєдинки Ліги чемпіонів проти бельгійського "Брюгге" стануть визначальними в подальшій долі нинішнього тренерського штабу київського "Динамо", вважає заслужений журналіст України Семен Случевський.

Поїхали!

Уже понад півтора десятка років новий футбольний сезон в Україні стартує поєдинками за Суперкубок. Хоча попередня фраза начебто стала традиційною, вчора вона не відповідала фактам – ще до стартового свистка арбітра в одеському матчі за цей трофей у Полтаві перший тур чемпіонату відкрили "Ворскла" і "Зоря". Яка логіка Прем'єр-ліги України в такій поспішності – загадка.

У суперкубкового турніру з'явилися свої цікаві традиції: майже в половині матчів, які відбулися, тренер-новачок – що іменитий, що дебютант – приречений на поразку. Така доля не оминула Мірчу Луческу у 2004 році, Леоніда Буряка у 2005-му, Юрія Сьоміна у 2008-му, Сергія Реброва у 2014-му, Паулу Фонсеку у 2016-му, Олександра Хацкевича у 2017-му. І ось настала черга новоспеченого наставника гірників Луїша Каштру. Ви помітили, що в цьому списку згадано імена коучів лише двох клубів: "Динамо" і "Шахтаря"? А як інакше, якщо з 16 матчів за цей приз у 12 зустрічалися саме лідери вітчизняного футболу.

Букмекери спочатку оцінювали шанси помаранчево-чорних на перемогу в нинішньому поєдинку як бажаніші: на перемогу гірників у основний час давали коефіцієнт 2,1; на нічию – 3,7; у киян вірили значно менше – 3,28. Імовірно, логіку букмекерів у таких розкладах посилював більший "лазарет" киян, куди потрапили лідери атаки "динамівців" – Віктор Циганков і Фран Соль. Але немає лиха без добра – фахівцям і вболівальникам було цікаво, як на правому фланзі проявиться новачок біло-синіх, збірник країни Олександр Караваєв. Наперед скажу, нарікань на його гру немає.

Із самого початку зустрічі ініціативу захопили донецькі футболісти: вже на п'ятій хвилині кіпер динамівців Денис Бойко "витягнув" м'яч із-під поперечини після удару Марлоса. Атаки "Шахтаря" були швидкісними і безперервними. Двічі до перерви міг відзначитися Ісмаїлі, але знову виручав своїх Бойко. Кияни ж часто обрізалися, втрачали концентрацію у простих ситуаціях. Лише одного разу за весь тайм у них з'явився реальний шанс забити у ворота П'ятова – на 27-й хвилині Караваєв із правого флангу віддав класний пас у район 11-метрової позначки, але Вербич влучив в одного із захисників "Шахтаря".

Рахунок відкрили вже у компенсований час першого тайму – те, що називається "гол у роздягальню". Форвард біло-синіх Артем Бєсєдін після подачі кутового невдало виніс м'яч, і бразилець Алан Патрік розстріляв ворота Бойка – 1:0.

Після перерви "динамівці" посилили свої атаки насамперед завдяки активній грі на флангах. Після чергового навісу Караваєва небезпечно вдарив Вербич, але влучив у спину Кривцову. Потім Степаненко "поклав" у своєму штрафному майданчику Гармаша, однак арбітр Романов проігнорував це порушення правил.

Гірники знову ввімкнули високі швидкості, після удару Марлоса м'яч пролетів поруч зі штангою киян. І тут Хацкевич зробив вдалі заміни – замість Караваєва і Вербича, які активно проявили себе, на поле вийшли Карлос Де Пена і Цитаїшвілі. Уругваєць показав себе "джокером" сповна. Саме після його пасів кияни протягом трьох хвилин (!) забили два м'ячі у ворота П'ятова. На 80-й хвилині Карлос подав м'яч із кутового, Бурда "на другому поверсі" продавив Мораєса й ударом головою поквитав рахунок. А на 83-й хвилині знову після передачі Де Пени з глибини поля вже Гармаш у падінні вивів біло-синіх уперед.

Динамівці, звісно, молодці, але тут з'явилися запитання до тренера "Шахтаря" Луїша Каштру, навіть незважаючи на те, що це його дебютний матч в Україні. Запитання перше: чи так уже серйозно португалець вивчив гру основного суперника у внутрішніх змаганнях, що проти високого і потужного Бурди при стандарті персонально грав "дрібніший" Мораєс? Враховуючи, що схожий гол у послужному списку Микити далеко не перший. Запитання друге: як довго цей тренер збирається "лагодити" слабку гру "Шахтаря" в центральній зоні оборони? "Відзначилися" обидва центрбеки: Кривцов і Хочолава, але грузин укотре стає для киян "найфартовішим" оборонцем суперника. Жарти жартами, однак не за горами матчі "Шахтаря" в Лізі чемпіонів. Що їх там чекає із таким рівнем гри в захисті?

Матч так і завершився із рахунком 2:1 на користь "Динамо". Суперкубок України 2019 зрівняв статистику обох лідерів. До цього у "Шахтаря" було вісім перемог, у "Динамо" – сім. Тепер відлік буде розвиватися з "чистого аркуша".

Тренер киян Олександр Хацкевич на післяматчевій пресконференції був відвертим: "Початок як першого тайму, так і другого був за "Шахтарем". У гірників майстерніші виконавці, вони створили нам багато проблем. У другому таймі мої підопічні терпіли і дочекалися свого шансу. Вважаю, ми виграли завдяки характеру. Ми були володарями трофея, тому не могли його віддати і зараз".

Позитивні емоції динамівців та їхніх шанувальників зрозумілі, це чудово. Однак на біло-синіх уже найближчим часом чекають дуже непрості випробування. Це і бельгійський "Брюгге" у кваліфікаційних поєдинках Ліги чемпіонів. Це і не "оксамитовий" календар – два виїзди до Львова, до традиційно "йоржистих" суперників. Потім знову "Шахтар" (без коментарів). А також "Зоря" і "Маріуполь". Той самий "Марік", що зазвичай б'ється із Києвом з останніх сил, щоб потім також "за звичкою" відпочити з гірниками. Не відкрию Америки, припустивши, що цей період може стати визначальним у подальшій долі нинішнього тренерського штабу "динамівців".

Джерело: "ГОРДОН"