Причина кризи "Барселони" – дисгармонія між Мессі й усіма іншими

Случаєвський назвав Мессі причиною поразки "Барселони"
Фото: EPA

Український спортивний журналіст Семен Случевський розмірковує про причини розгромної поразки іспанської "Барселони" від німецької "Баварії" у чвертьфіналі Ліги чемпіонів.

Учора ввечері в 1/4 фіналу Ліги чемпіонів "Баварія" розгромила "Барселону" з хокейним рахунком 8:2. Звичайно, і самі "синьо-гранатові", і їхні багатомільйонні фанати на всій планеті, зокрема кілька моїх друзів, абсолютно принижені та ображені. Ніхто краще не оцінить їхній стан, ніж найдальша від футболу людина – Достоєвський.

Як відреагували на це самі футболісти? Один зі стовпів нинішньої "Барси" Жерар Піке: "Ми маємо визнати, що досягли дна. Якщо потрібно, я піду першим". А ось герой гри, офіційно визнаний УЄФА найкращим вчора на поле форвард "Баварії" Томас Мюллер підтвердив свій титул головного жартівника мюнхенців: "Нам було так весело проти "Барси".

Чи закономірний такий розгром однієї з найвидатніших команд планети? На превеликий жаль, так. По-перше, зараз далеко не всі згадають, що в останніх п'яти особистих зустрічах цих суперників "Барса" здолала баварців лише одного разу (3:0 6 травня 2015 року), але зазнала поразки в чотирьох матчах: 0:4 23 квітня 2013 року, 0:3 1 травня 2013 року, 0:2 24 липня 2013 року і 2:3 12 травня 2015 року.

Утім, історичний чинник не першочерговий. Учорашнє "побиття немовлят" цілком самодостатнє, щоб спробувати відповісти на запитання "що це було?" і зрозуміти "хто винен?" Вирішення завдання цілком передбачуване – першим піде у відставку, якщо на цю хвилину ще не пішов, головний тренер Кіке Сетьєн.

Незрозуміла доля нинішнього президента клубу Хосепа Бартомеу. Адже "Барса" зовсім не "шейхівський" клуб, а за своєю організаційною структурою – акціонерний клуб, в якому президента і правління переобирають.

Так ось, сеньйор Хосеп хоч і виголосив перед журналістами очікувані покаянні слова: "Це катастрофа, і ми будемо ухвалювати рішення. Деякі вже продумані, але які – не скажу. Хочу попросити вибачення у фанатів "Барселони". Це не та "Барса", яку ми хочемо бачити". Однак "акули", які жадають її крові, а простіше кажучи – посісти її крісло, також публічно відзначилися. Колишній президент каталонського клубу Жоан Лапорта, який не приховує свого бажання повернутися на попередню посаду, висловився прямо: "Висловлення Бартомеу – це вияв боягузтва і неспроможності. У зв'язку з некомпетентністю Бартомеу і його штаб потрібно позбавити права ухвалювати рішення, які визначатимуть майбутнє "Барси".

Але справжня причина нинішньої кризи "Барси" – це дисгармонія в команді між "малюком" Мессі і всіма іншими. Втім, моя думка зовсім не оригінальна, я не єдиний, хто бачить у цьому корінь зла.

Перші тривожні дзвіночки пролунали зовсім не з "Барси", а зі збірної Аргентини останніх років. Там та сама картина, начебто чудовий набір виконавців, залишилася "дрібничка" – тренер має зробити з неї колектив, команду однодумців. Не складається... Що завоювала в останні роки збірна Аргентини, маючи таких класних гравців? Срібні медалі на чемпіонаті світу 2014 року. Шість років у футболі, навіть якщо ти сам Мессі, – вічність! Зі збірної Аргентини не раз і не два долинали сигнали: Лео, а не тренер вибирає склад на гру, дає установки і таке інше.

Звичайно, за часів Гвардіолі у 2008–2012 роках такого не могло бути точно: і занадто велика різниця в авторитеті вчорашньої зірки, лідера і капітана "Барси" і молодого, хоч він і швидко "набирає висоту", Ліонеля. Чи могло таке трапитися за тренерів, які працювали в команді після Гвардіоли? Так. Під питанням лише період роботи Луїса Енріке – теж зірки, хоч і меншої за розміром. А ось за часів Віланова, Мартіно, Вальверде і нинішнього Сетьєна – цілком. Полиця в домі Мессі поступово перевантажувалася його "Золотими м'ячами" – від такого вантажу "попливе" навіть мовчун Лео.

До речі, не бачите схожості в ситуації між Мессі і його заклятим другом-суперником Кріштіану Роналду в "Ювентусі"? Чемпіонство в Італії – занадто мало для фанатів і босів "старої сеньйори". Ось і полетіла голова Мауріціо Сарри. Адже тренерський авторитет Сарри куди вищий, ніж Сетьєна. Але зміна тренерів у цій темі не головна.

Питання залишається: конфлікт між Мессі та іншими гравцями (зовні все наче спокійно) – реальність? Цей конфлікт – головна причина і вчорашньої ганьби, і кризи "Барси" загалом? Якщо так, чи усвідомлює Мессі свою частку провини і чи поміняє він свою "імператорську" поведінку?

Навряд чи Гвардіола захоче повернутися в таку ситуацію, а всі решта тренери йому не указ. Навряд чи будь-який президент клубу зможе наказати Лео змінити свою натуру. Рознеслися чутки: Мессі може піти! Куди?! Тільки керівництво клубу-самогубця готове взяти собі "диктатора на поле", тим більше у 33 роки.

Я зовсім не фанат "Барси". І не антифанат. Але все це цікаво як медичний випадок.

Джерело: "ГОРДОН"