Уявіть стан матерів, які живуть із прахом своїх синів у квартирі! З 2022 року їм обіцяють збудувати військове кладовище

Фото: Тетяна Даниленко / Facebook

Зовсім непоміченим минуло.

Минулого тижня розкрилася реальна причина буксування будівництва Національного меморіального військового кладовища. Це не "обурені мешканці", не імпотенція Мінвету (хоча й це теж), а банальна корупція.

У травні 2023 року Рада ухвалила закон, що проєкт буде реалізовано в Биківні. Батьків загиблих переконували погоджуватися на це місце – ділянка вже має потрібне цільове призначення, тому так швидше. Родини не в захваті, бо з весни 2022 року домовлялися про локацію в межах міста й Кличко давав згоду. Але раз швидше, сімʼ ї погодилися.

Уже влітку 2023-го проєкт раптово загальмував, а на зустрічі з родинами полеглих за Київщину й Маріуполь міністр Лапутіна почала хамити. Глава Мінвету й директор Інституту національної памʼяті заявили батькам, що Биківня не підходить, треба шукати інше місце. Від офісу з батьками зустрічався Георгій Біркадзе. Держава в особі Біркадзе, Лапутіної й Ко переконує родини загиблих, що залишається єдиний варіант – Гатне. Уявіть стан матерів, які живуть із прахом своїх синів у квартирі або тримають їхні тіла в морзі! Звичайно, вони погодилися й на це.

Тоді премʼєр Шмигаль публічно пообіцяв розпочати поховання в першому кварталі 2024-го. Наближається останній квартал 2024-го.

Будівництво не розпочалося. У свинячі голоси держава проводить тендер із низкою дискримінаційних вимог. Виграє консорціум, створений під цей тендер. Хвости фірм-учасниць виходять на вже згаданого Біркадзе й забудовника Юрія Голика – обидва фігуранти одного провадження НАБУ. Ну й виходить, що Біркадзе зʼявився в цій темі не в інтересах держави, а із самого початку переслідував власний бізнес-інтерес.

Минулої пʼятниці забудовники, Мінвет, Інститут національної памʼяті, представники майбутнього меморіалу провели пресконференцію, щоб пригасити медіаскандал. Переможці тендеру не змогли розповісти ні про свій будівельний досвід, ні про причини інтересу саме до цього проєкту. Ні переконливо спростувати, що вони не підставні особи.

Заходимо в осінь.

Чи буде скасовано скандальний тендер, неясно. "Якщо у фірм знайдуть російське походження, то так", – було сказано на пресконференції. У проєкті "всього один" гравець, повʼязаний із Росією. Це постачальник граніту для плит і хрестів. Памʼятаєте дискусію – традиційний для Європи пісковик чи граніт? Звичайно, граніт, бо гроші самі себе не зароблять. Особливо, якщо ти під санкціями за звʼязки з Росією.

А тим часом третій рік без кладовища. Перші герої війни, які віддали свої життя, щоб зупинити ворога, залишаються в моргах і квартирах своїх рідних.

Відповідальні за це посадові особи вдають дурника й топлять родини загиблих у безконечних говорильнях круглих столів і конференцій, де все наперед визначено.

А бариги продовжують собачитися за кожен державний мільярд і кожен шмат власності й землі.

Хоча без героїзму військових і перші, і другі вже шукали б своє місце в гаремі Кадирова. І то в ліпшому випадку.

Джерело: Тетяна Даниленко / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора