Про що міг вести переговори Дуров із Кремлем? Про передачу контролю над Telegram. Його здача може бути частиною великої гри росіян

Фото: Vadym Denysenko / Facebook

Щодо Telegram і арешту Дурова.

1. Дуров знав, що він у розшуку, і поїхав у Париж. Отже, усе це виглядає як свідома здача в руки правосуддя. Або хтось його запевнив, що нічого не станеться й усе буде добре. Цей варіант не можна виключати, попри його фантастичність. У нас, зрештою, в Україні є схожий кейс із візитом в одну європейську країну.

2. Які можуть бути мотиви (якщо Дуров таки вирішив здатися), поки не зрозуміло. Варіантів аж два. Перший – гра росіян, щоправда, у цій ситуації Дуров виглядає як камікадзе. А досі він таким не був, але це не означає, що ця версія нереальна. Поки її відкидати не можна. Другий варіант – він свідомо йде на співпрацю із Заходом проти росіян. Ще раз повторюся – поки ми не розуміємо мотивації, це лише перші припущення.

3. Важливо, що все це відбулося на фоні можливої зустрічі Дурова з Путіним, яка не відбулася в Баку (про це активно писали росіяни). Мені, щоправда, більш вірогідною виглядає версія, що Дуров мав зустрітися з кимось із російської офіційної делегації. Й існує висока вірогідність, що за результатами цієї зустрічі він вирішив їхати в Париж.

4. На днях я презентував соціологію у РФ. Так ось, на запитання: "Із яких соціальних мереж ви черпаєте інформацію?" – 69% говорять, що з Telegram ("ВКонтакте" – 40%, "Одноклассники" – 17%). Протягом останніх двох років Кремль кілька разів пробував зачистити Telegram, але досі саме Telegram є головною проблемою влади через неконтрольованість процесів (у "ВКонтакте" небажаний пост видаляється, до прикладу, протягом години максимум). У Telegram переважно не видаляється нічого. Точніше, видалення йде під тиском ФСБ на конкретного персонажа, а не через співпрацю з Telegram. Хоча виключити співпрацю Дурова з ФСБ точно не можна, і не виключено, що вона є, хоч і не така плідна, як би це хотілося на Луб'янці.

5. Росія не має можливості побудувати суверенний інтернет без китайських технологій. А брати китайські технології вони відмовляються (зверніть увагу, що РФ навіть на три роки відклала початок будівництва 5G, тільки щоб не ввійти в кабальну залежність від китайських вендорів). Контроль над Telegram і закриття YouTube – це і є квазісуверенний інтернет у його політичному сегменті для РФ.

6. Треба також розуміти, що Telegram – це значно більше, ніж пострадянський простір. Це практично весь світ. В Індії це, наприклад, понад 300 млн користувачів. Це Латинська і Південна Америка, це велика частка країн Далекого Сходу. Контроль над Telegram надважливий в інформвійнах ХХІ століття по всьому світу.

7. Про що міг вести переговори Дуров із Кремлем? Судячи з усього, про продаж (передачу) контролю над месенджером. Зрештою, у нього були позитивні й плідні історії співпраці по попередніх проєктах. Чому не домовилися (якщо не домовилися)? Напевно, гроші. Точніше, кількість грошей. Чому він прийняв рішення здатися? Відповідь поки важко дати. Повторюся – це може бути й свідоме рішення, і просто дурість із поїздкою в Париж під чиїсь гарантії. І ще раз повторю: це може бути й частиною великої гри росіян.

Поки трохи зарано давати якісь прогнози по Telegram як месенджеру. Точно не буде ніяких швидких рішень.

Джерело: Vadym Denysenko / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора