Більшість росіян підтримують війну проти України. Це відображає найвищий рівень деградації російського суспільства

Фото: Владимир Фесенко / Facebook

Соціологічні опитування, які демонструють, що більшість росіян підтримують війну проти України, відображають найвищий рівень деградації російського суспільства. Росія зараз схожа на гітлерівську Німеччину. Ідолопоклонство перед Путіним, виправдання всього, зокрема й злочинного, що робить керівний режим. Суспільство, яке з'їхало з глузду і готове вірити навіть найбезглуздішій пропаганді.

І, безперечно, відповідальність за цю злочинну війну не лише на Путіну, який її розв'язав, але й на російському суспільстві, яке її схвалює. А наше ставлення до тих росіян, хто відчуває "гордість і радість" за війну Росії проти України, – це зневага та ненависть. Ці люди – фундамент та опора російського фашизму. Однак за певний час прозріння настане і для багатьох цих людей. Через соціальні проблеми, можливо, через загибель близьких їм людей, вони поступово почнуть розуміти негативні наслідки цієї війни для їхньої ж країни. Але будуть і невиправні затяті шовіністи, які готові пригнічувати всіх навколо, зокрема й своїх співвітчизників, заради "величі Росії".

Однак треба розуміти, що значна частина росіян (поки що меншість, але значна, набагато більша, ніж демонструють опитування) комунікативно закрилися. Зокрема, вони відмовляються брати участь у соціологічних опитуваннях. Загалом нормальна соціологія, зокрема традиційні опитування суспільної думки, у таких деформованих і тоталітарних суспільних системах, як нинішня Росія, вже не працює.

Чимала частина росіян не приймають війни Росії проти України, негативно до неї ставляться. Хтось виїхав із Росії, хоча таких небагато. Небагато й тих, хто виходить із протестами проти війни. Але більшість тих, хто не приймає цієї війни, засуджує її мовчки, у своєму колі або для рідних і близьких в Україні. Таку поведінку можна засуджувати, але це типова модель поведінки для пересічних людей. Соціально-політичну активність такі люди почнуть виявляти лише тоді, коли у Росії виникне повноцінна політична криза.

Ще одна велика група росіян "закривається" від війни Росії проти України і морально, і психологічно. Вони намагаються абстрагуватися від цієї трагічної ситуації, не хочуть давати їй оцінки, щоб не створювати собі ментальних проблем. Так ніби безпечніше і душевно комфортніше. Але повністю закритися не вдасться. Цей феномен також відомий в історії. 50 років тому Бернардо Бертолуччі створив кінодраму "Конформіст" на цю тему. Це дуже повчальний фільм, і його варто подивитися тим росіянам, хто ще не втратив залишки совісті й здатності думати.

Як засвідчує історичний досвід, від масового шовіністичного чаду лікують лише тотальна воєнна поразка держави-агресора, найглибші соціально-економічні проблеми внаслідок війни, масове усвідомлення почуття провини за скоєні злочини. Німеччина та Японія одужали. Сподіваюся, що це у перспективі відбудеться й у Росії. Для нас це також важливо. Надто небезпечно мати під боком агресивних і божевільних сусідів.

Джерело: Владимир Фесенко / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора