Дехто оцінює витік документів із Пентагону як "катастрофу". Але вона не вплине на контрнаступ ЗСУ і відносини України зі США

Фото: Valeriy Tertychka / Facebook

Уже тиждень активно обговорюється тема витоків секретних документів із Пентагону. І як це часто буває, деякі журналісти та коментатори оцінюють ситуацію дуже емоційно, майже як "катастрофу". Зокрема, це стосується теми українського контрнаступу, а також взаємин між США та Україною. Чи так воно насправді?

Ось відповіді на запитання, які найбільш часто ставлять у зв'язку з темою "витоків" із Пентагону.

Це правдива інформація чи фейк? Судячи з реакції офіційних осіб США, зокрема і керівництва Пентагону, проблема є реальною. Але деякі документи, особливо по Україні, зокрема по втратах російської та української сторони, спотворювалися (фальсифікувалися) на російських Telegram-каналах. Також деякі документи використовуються російськими спецслужбами для проведення інформаційно-психологічних спецоперацій проти України і США.

Чи вплинуть ці "витоки" на плани контрнаступу Збройних сил України? Прямо і суттєво – ні, опосередковано і частково – так. Насправді ніякої дуже секретної інформації про контрнаступ не з'явилося. Найбільш серйозна інформація в цьому контексті стосувалася кількісних даних про навчання українських військових за кордоном і постачання західної зброї, по суті – про резерви, які Україна може застосувати для контрнаступу. Але значна частина такої інформації вже з'являлася у відкритому доступі, особливо по танках і бронетехніці. Однак про дату наступу та ймовірні напрямки ударів жодної інформації немає.

До речі, зазначу, що про це набагато більше говорять (у форматі припущень) у ЗМІ, на жаль, і деякі офіційні особи. Шкоди саме від цього набагато більше (перш за все з точки зору формування надмірних і затяжних очікувань), ніж від "витоків" із Пентагону. Чи будуть якось міняти плани контрнаступу Збройних сил України? Про всяк випадок певні корективи в ці плани можуть зробити. Ніхто точно не знає, що саме і в яких обсягах "витекло". Проте припускаю, що плани контрнаступу і без цього вже неодноразово змінювали в силу різних об'єктивних і суб'єктивних обставин.

Чи вплинуть ці "витоки" на взаємини між США та Україною, зокрема на рівень підтримки України з боку США? Загальна відповідь – ні. По-перше, тому що "потекло" не в нас, а у США. По-друге, тому що це не в інтересах ні України, ні США. Ми не можемо відмовитися від американської допомоги, яка є критично важливою для нас. І не в інтересах США припиняти таку допомогу. Проблема ж не в самому факті такої допомоги або якихось неприйнятних її формах, а у "витоках" інформації. Це внутрішня проблема США, яку треба буде вирішити. Але у зв'язку із цим перевірки і перестороги з обох боків, напевно, зростуть. Ось це і буде головним наслідком проблеми, яка виникла.

Дехто драматизує факт "прослуховування" американцями українського президента. Але будь-яка людина, яка є компетентною в питаннях міжнародної політики, чудово розуміє, що американці (так само, як росіяни й китайці) намагаються слухати всіх впливових державних діячів – і потенційних противників, і союзників, і тих, хто маневрує між різними таборами. Тим більше це роблять в умовах війни.

10 років тому був скандал навколо інформації про те, що американські спецслужби прослуховували мобільний телефон канцлера ФРН Меркель. І що? Галасу було багато. Для обох сторін виникли певні, але не дуже значні іміджеві негативи. Проте на взаємини обох країн це суттєво не вплинуло. Думаю, що і нинішні "витоки" не вплинуть кардинально на партнерські взаємини США не тільки з Україною, а й з іншими дружніми країнами – від розвідувальної коаліції "П'яти очей" до Південної Кореї. Хоча "осад", безумовно, залишиться і перестороги зростуть.

Підсумуємо. На даний момент ситуація з витоками секретних документів із Пентагону є проблемною (у першу чергу для США), але не критичною (особливо для нас). Проте дірки, з яких "тече", необхідно терміново знайти й закрити.

Джерело: Владимир Фесенко / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора