Для України "особливий фінський шлях" означає прискорену процедуру вступу в НАТО без перехідного періоду у вигляді ПДЧ

Фото: Dragon Capital / Facebook

Фінляндія офіційно стала 31-м членом НАТО. Вкажу на три головні ефекти цієї події.

По-перше, Росія виявилася нездатною заблокувати подальше розширення НАТО. Окрім того, війна, яку Путін розв'язав проти України, дала прямо протилежний ефект, ніж розраховували у Кремлі. Російське керівництво хотіло через переможну війну проти нашої країни не лише відновити контроль над Україною, а й зупинити розширення НАТО на схід, ба більше, Путін вимагав від НАТО відійти на кордони 1997 року. Нагадаю, що саме такі вимоги Кремль висунув перед США та НАТО у грудні 2021 року. У підсумку всі ці плани провалилися, а НАТО продовжив своє розширення, цього разу на північному сході, просто на північних кордонах РФ.

По-друге, це означає завершення ери "фінляндизації" для самої Фінляндії та списання в архів сценарію "фінляндизації" (нейтрального статусу й особливих дружніх відносин із Росією, а раніше із СРСР), який багато років нам пропонували деякі західні політики й експерти.

По-третє, "особливий фінський шлях" означає для нас особливу прискорену процедуру вступу в НАТО, без перехідного періоду у вигляді плану дій щодо членства в НАТО. І це є сприятливим прецедентом для нас. Але скористатися цим прецедентом ми зможемо після війни й у разі перемоги над Росією.

Вступ України в НАТО не відбудеться автоматично. Для цього будуть потрібні цілеспрямовані зусилля і з нашого боку, і з боку наших найактивніших партнерів у НАТО. До того ж можливий опір і шантаж із боку Угорщини (як це відбувається зараз із боку Туреччини й Угорщини щодо Швеції). Що переможнішим для нас буде завершення нинішньої війни, то більше шансів буде на вступ України в НАТО. Лише членство України в НАТО буде найнадійнішою гарантією від нового нападу Росії на Україну. В Україні це розуміють. Потрібно, щоб це зрозуміли й у всіх країнах НАТО.

Джерело: Владимир Фесенко / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора