Ризик застосування ядерної зброї зросте навесні, якщо Путін не досягне своїх цілей. Тоді війна стане тотальною, зокрема на території РФ

Фото: Владимир Фесенко / Facebook

Чи ставитиме Росія нові ультиматуми? Як події можуть розвиватися далі?

Ультиматуми і залякування – це одна з головних рис політичного стилю Путіна. До того ж він починає з риторичного залякування (погроз на словах або у висуненні ультиматумів), а потім намагається залякувати й конкретними діями. Велика війна проти України була, з одного боку, способом підпорядкування України, а з іншого боку, засобом залякування Заходу. Сподіваючись захопити Україну, Путін прагнув змусити НАТО відійти на кордони 1997 року, чого він вимагав у своєму ультиматумі, висунутому наприкінці минулого року.

Але в чому проблема для Путіна і потенційна загроза для всього світу? Що сильніше Путін підвищує ставки, то менше варіантів подальших дій у нього залишається.

Найближчими місяцями Росія намагатиметься вирішити свої військові та політичні проблеми в Україні через масову мобілізацію росіян, збільшення чисельності своєї армії в Україні. Попри настанови свого ж військового класика Суворова – "воювати не числом, а вмінням", Росія спробує задавити Україну кількісною перевагою своїх військовослужбовців. Але поки що виходить погано. Як і очікували, нинішня російська військова система не готова до масової мобілізації. Проте цю мобілізаційну машину запущено, і вона працюватиме найближчими місяцями, хай і з дуже низьким ККД.

Також, можливо (якщо Путіну вдасться остаточно нагнути Лукашенка), Росія прагнутиме відкриття другого фронту проти України з білоруського напрямку. Але Україна готова до цього. Саме в ці дні біля білоруського кордону показово проводять військові навчання Збройні сили України разом із прикордонниками і Нацгвардією.

У Кремлі також розраховують заморозити Європу майбутньої зими. Але європейці активно готуються до зимового сезону й уже майже заповнили свої підземні газові сховища і вжили необхідних заходів для заміни російського газу. Тому і на європейському напрямку Путіна навряд чи чекає успіх.

Але Путлер намагатиметься дотиснути і Україну, і Захід протягом наступних місяців, сподіваючись змусити Україну до припинення воєнних дій, до "перемир'я" на своїх умовах і збереження під своїм контролем хоча б частини окупованих українських земель.

Але якщо до початку весни наступного року виявиться, що Путін своєї мети не досяг, що тоді йому залишиться? І саме в цей момент різко посилиться ризик демонстративного застосування Росією тактичної ядерної зброї. Знову ж таки, щоб налякати Захід, цього разу можливістю "судного дня" і змусити Україну до капітуляції.

Це може призвести до нових втрат у війні (але не критичних і не катастрофічних, ефект застосування такої зброї буде обмеженим). Відповідно, це не змінить перебігу війни на користь Росії, лише зробить її жорстокішою і непримиреннішою. Після таких дій російської армії для України не буде жодних обмежень проти російської агресії. Війна стане тотальною, із застосуванням усіх можливих сил та засобів, зокрема і на російській території.

Однак ядерна авантюра Путіна може впритул наблизити світ до глобальної ядерної війни. Саме через це з боку Заходу, а можливо й Китаю, вживуть дій, спрямованих на те, щоб не допустити цього катастрофічного сценарію. А можливо, і в Росії на той час відбудуться зміни, які нейтралізують ризик катастрофи для самої РФ.

Джерело: Владимир Фесенко / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора