Сьогодні Путін виступав із посланням до Федеральних зборів. Зеленський вчасно попередив керівництво РФ, що ми готові до бою

Фото: Владимир Фесенко / Facebook

Про відеозвернення президента Зеленського.

Дуже своєчасно. Про необхідність такого звернення до українського народу говорили і кілька експертів, і деякі політики. Ситуація на українсько-російському кордоні дуже напружена. Концентрація російських військ триває. Є чималий ризик воєнного вторгнення Росії на нашу територію. Про це треба було сказати прямо. Володимир Зеленський сказав і про своє прагнення до миру, і про готовність українців захищати свою країну всіма доступними засобами.

Це було і звернення до президента РФ Володимира Путіна. І тут момент обрали дуже точно. Сьогодні російський президент виступав зі щорічним посланням до Федеральних зборів. У Росії, у нас, та й у всьому світі обговорюють сценарій звернення російського президента до Ради Федерації РФ за згодою на використання російських військ на закордонній території. Схожа ситуація вже була в березні 2014 року.

Тому російське керівництво треба було попередити. Ми готові до бою. Повторення подій лютого – березня 2014 року не буде.

Але одночасно пролунав і заклик до перемовин. І це правильно. Перемовини – найкраща альтернатива війні. Саме так зробив і президент США Байден. Заклик до Путіна про перемовини просто в зоні конфлікту – це сильний хід. Тим паче напередодні путінського послання. Це публічний виклик Путіну. На нього доведеться відповідати. Подивимося, як це зробить Путін. Але якщо раптом російська сторона погодиться саме на зустріч у зоні конфлікту (у чому я дуже сильно сумніваюся), треба бути готовими і до провокацій із їхнього боку.

Найочевидніша провокація, яка можлива, – це пропозиція зустрітися в ОРДЛО. Для нас це неприйнятно з найрізноманітніших причин. Найоптимальніше місце для такої зустрічі – нейтральна смуга, наприклад, міст у Станиці Луганській. Міст, який побудувала Україна з допомогою міжнародних партнерів.

Українська сторона свій хід зробила. Відповідь за російською стороною.

Джерело: Владимир Фесенко / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора