Однією з причин ворожого ставлення до імпорту є нерозуміння, що таке багатство й добробут

Фото: Володимир Поперешнюк / Facebook

Однією з причин популярності захисту вітчизняного виробника й ворожого ставлення до імпорту є нерозуміння, що таке багатство й добробут.

Багато людей досі вважають, що добробут – це гроші. Насправді ж ні. Добробут – це не гроші, а товари й послуги, які нам доступні. Чим їх більше, чим вони різноманітніші, тим заможнішими є люди. А гроші – лише засіб обміну, який допомагає нам обмінюватися цими благами.

Зрештою, уся суть економіки – це всього лише обмін одних товарів і послуг на інші. Гроші лише допомагають здійснити цей обмін. Тому коли імпортуються товари й послуги, які виробили люди з усієї планети, ми стаємо заможнішими. Але коли товари експортуються – ми стаємо біднішими.

Тобто експорт не робить людей багатими, він є лише засобом отримання імпорту. Іншої ролі в експорту немає.

Пригадуєте фразу, якою нас постійно лякають: "Якщо не зупинити імпорт, він нас завалить і знищить наших виробників"? Так ось, це абсолютна маячня. Почнемо з того, що якщо нас і справді завалять імпортними товарами й послугами, це буде дуже добре. Це означає, що люди стануть заможнішими.

А по-друге, імпорт можливий лише за наявності експорту. Без експорту не може бути імпорту, це сполучені посудини. Тож вітчизняне виробництво є обов'язковою умовою для існування імпорту.

Ба більше, зростання ввезення імпортних товарів сприяє збільшенню вартості валюти, що стимулює розвиток експорту. Якщо штучно обмежувати імпорт, це гальмує експорт і конкурентоздатність вітчизняного виробника. А про те, що виробники не можуть існувати без імпортних комплектуючих, годі й нагадувати.

Усе, що стоїть на заваді міжнародної торгівлі, зокрема обмеження, мита й податки, гальмує економічний розвиток, а значить, відбирає в нас добробут. Шкідливість протекціонізму була доведена ще 300 років тому. Але хибні ідеї знову й знову з'являються, немов зомбі з темряви.

Якщо нам уже хочеться простимулювати українського виробника, потрібно створювати для нього найкращі умови: знижувати податки, [посилювати] регулювання, створювати ВЕЗ, гарантувати інвесторам захист прав на приватну власність, зокрема від державних чиновників і силовиків.

Тоді матимемо шанс стати фабрикою Європи або навіть світу!

Джерело: Володимир Поперешнюк / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора