2018 рік для боротьби з "фейками" обраний не випадково. Цьогоріч стартують запеклі змагання за головне крісло держави

Під виглядом боротьби за правду приховано нестримне бажання влади обмежити свободу слова, уважає екс-нардеп Віталій Журавський.

В українському парламенті заговорили про закон щодо протидії фейкам.

Що таке фейк? Це навмисне розповсюдження недостовірної інформації або дезінформації у мас-медіа та соціальних мережах.

Слово "фейк" найчастіше вживає нинішній президент США Дональд Трамп, у якого не склалися стосунки з провідними ЗМІ своєї країни. І що характерно, він ніколи не погрожував журналістам в’язницею, а лише настійно вимагав вибачень за фейки, пов’язані з його ім’ям та діяльністю.

Цим словом активно послуговується президент України Петро Порошенко, якому все частіше не подобається критика на свою адресу.

Подейкують, в Адміністрації Президента переконані, що зупинити викривальні матеріали про владу можна, установивши за це кримінальну відповідальність. Про це мені повідомили одразу декілька поінформованих джерел у парламенті, які категорично не поділяють "антифейкові ініціативи" АП.

Усі розуміють, що проблема "фейків" виникла не сьогодні, а 2018 рік для боротьби із ними обраний не випадково. Цьогоріч стартують запеклі змагання за головне крісло держави, тому влада зацікавлена максимально "закрутити гайки" найбільш радикальним критикам нинішнього режиму. Тому й вигадує потребу в розробці та ухваленні закону про протидію фейкам.

Для тих, хто забув, нагадую. Чинне законодавство містить достатній арсенал правових засобів для ефективної боротьби з недостовірною інформацією. Законодавчо її спростування врегульовано в ст. 277, 278, 279, 280, 297, 299 Цивільного кодексу.

  • Фізична особа має право звернутися до суду з позовом про захист її гідності та честі;  
  • фізична особа та члени її родини, юридична особа мають право на відповідь і на спростування недостовірної інформації;
  • спростування "дези" здійснюється особою (фізичною чи юридичною), яка поширила її у тому ж засобі масової інформації, де вона й з’явилася;
  • суму штрафу встановлює потерпіла фізична чи юридична особа.

Саме тому, закон про фейки варто бойкотувати будь-якими засобами, адже під виглядом боротьби за правду ховається нестримне бажання влади обмежити свободу слова, а найбільших її прихильників залякати в’язницею. У цьому – головна суть закону про фейки!

Джерело: "ГОРДОН"