Реалізація указу про ліквідацію судів призведе до колапсу системи правосуддя в Україні

Жодного притомного обґрунтування необхідності ліквідації судів в Україні не існує, вважає екс-нардеп Віталій Журавський.

Тепер українців хочуть позбавити ще й права на суд. Шукати справедливості в Україні простим громадянам скоро стане ще важче. В Адміністрації Президента підготували проект указу, який передбачає ліквідацію всіх апеляційних, господарських та адміністративних місцевих судів.

Так, згідно з указом Дніпропетровський і Житомирський апеляційні адміністративні суди буде ліквідовано. Замість Дніпропетровського планують створити Другий апеляційний адміністративний суд у Харкові. Він обслуговуватиме жителів Запорізької, Полтавської, Харківської та Дніпропетровської областей. Замість Житомирського планують створити Шостий апеляційний адміністративний суд, який територіально буде у Вінниці та обслуговуватиме жителів Рівненської, Хмельницької, Вінницької, Житомирської та Чернівецької областей.

Які наслідки?

Реалізація указу призведе до колапсу системи правосуддя. Завдання влади – звільнити всіх суддів, а "потрібних" – набрати у новостворені суди.

Ліквідація судів створить суттєві перешкоди в доступі до правосуддя, що, своєю чергою, є порушенням принципу верховенства права, закладеного в Конституції України. Дістатися до судів у Вінниці та Харкові більшість жителів зазначених областей не зможе через відсутність належного транспортного сполучення.

Наприклад, з Якимівського та Приморського районів Запорізької області відстань до Дніпра від 200 до 300 км, тоді як до Харкова – більше ніж 500 км. До Харкова з Бердянська – 483 км, із Приморська – 464 км, із Мелітополя – 410 км. "Покращення" відчують також мешканці північних районів Житомирської області, Волині та Рівненської області, які у разі підписання указу будуть змушені долати від 300 до 460 км шляху до Вінниці. До того ж доведеться їхати з пересадками. Унаслідок таких реформ людям доведеться протягом двох днів діставатися до апеляційних судів. Це просто знущання над власними громадянами.

Судова реформа має не порушувати прав та інтересів громадян, а полегшувати їм життя.

Жодного притомного обґрунтування необхідності ліквідації судів не існує. Зрештою, яка може бути логіка в ліквідації Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, якщо за весь період його існування навантаження на нього було одним із найбільших в Україні.

Не варто забувати і про те, що процедура ліквідації та створення судів потребує чимало часу. Це означає, що кількість нерозглянутих справ буде тільки зростати. Навіть більше, ліквідація судів зумовить величезні бюджетні витрати – виплату компенсацій і вихідної допомоги. Я сумніваюся, що хтось рахував, у яку копійку це обійдеться державному бюджету.

Дійсно, судова реформа украй необхідна, але вона має відбуватися не за рахунок громадян, для захисту яких існують суди.

Джерело: "ГОРДОН"