Справжній скандал за участю кандидатів на виборах до місцевих рад розпочнеться відразу після підбиття підсумків голосування

Фото: Віталій Журавський / Facebook

В Україні спотворили саму ідею виборів як способу обрання найкращих представників народу в державні органи, вважає народний депутат Верховної Ради III, VI і VII скликань, доктор юридичних наук Віталій Журавський.

Справжній скандал, пов'язаний із виборами до місцевих рад, почнеться відразу після 25 жовтня, коли підбиватимуть підсумки голосування. І розпочнеться над усе серед висуванців у кандидати від тих чи інших партій.

Законодавець знівелював повністю норми Конституції, за якими народ є єдиним джерелом та носієм влади. Тепер за Виборчим кодексом це право всупереч Основному закону передано партіям. Про самостійних депутатів забудьте. І це в умовах, коли у країні тотальні тимчасові партійні проєкти, а самих партій – кіт наплакав.

По факту, у кожному територіальному окрузі висунуто п'ять осіб від партії. Якщо вона долає п'ятивідсотковий бар'єр і кандидати від неї сумарно набирають необхідну квоту голосів, то з округу мандат дістанеться, як правило, першому номеру, а решта четверо стануть статистами. Щоправда, ситуація може змінитися за умови, якщо хтось від другого до п'ятого номера набере 25% від прохідної квоти. Але це нереально.

Про справедливість я вже мовчу. Апріорі до ради потрапить перший номер навіть із найменшою кількістю голосів.

Місце від партії як у виборчому окрузі, так і в загальному списку партії затверджує лідер місцевого партійного осередку та його спонсори. Але не виборець. Тому спотворюється сама ідея виборів як способу обрання найкращих представників народу у представницькі органи держави.

Джерело: Віталій Журавський / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора