Суди в Україні за визначенням не підкоряються президенту, але Зеленський не зупиняється в наступі на судову гілку влади

Фото: Віталій Журавський / Facebook

Володимир Олександрович Зеленський не зупиняється у своєму методичному наступі на судову гілку влади. Ніяк не може второпати, що за всіма стандартами демократичної, правової країни президент не має права втручатися у здійснення правосуддя. Суди за визначенням не підпорядковуються главі держави.

Та в Україні все інакше. Невдовзі Верховна Рада приступить до розгляду нового законопроєкту в авторстві Зеленського, у якому передбачається відібрати у судів можливість скасовувати рішення СБУ, Держміграційної служби, Держприкордонслужби про заборону в'їзду іноземців.

Така ініціатива суперечить низці статей Конституції України. Відповідно до ст. 124, "юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір або будь-яке кримінальне обвинувачення".

У ст. 55 записано: "Права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб".

Президент хоче таким чином вивести з-під судового контролю діяльність кількох органів державної влади в частині, що стосується прав людини.

У конвенції про захист прав і основних свобод підкреслено, що "кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи впродовж розумного строку судом".

Пропозиція глави держави – не що інше, як черговий крок до авторитаризму і диктатури під виглядом захисту національної безпеки.

Джерело: Віталій Журавський / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора