"Укргазвидобування" потрібно зобов'язати постачати український газ лише населенню. Нас узагалі не повинна цікавити ціна газу на німецькому хабі

Фото: Віталій Журавський / Facebook

Власного газу Україні цілком достатньо для того, щоб забезпечити потреби населення на 100%, заявив народний депутат України III, VI та VII скликань, доктор юридичних наук Віталій Журавський.

Кабінет Міністрів учергове збрехав!

Ціни газу не зменшили на 30%, як заявляв прем'єр-міністр Шмигаль.

Тимчасово встановлена ціна – 6,99 грн за 1 м&³3; газу (без розподілу). А з розподілом, згідно з рішенням Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, – 8,8 грн за 1 м&³3; газу.

Ціни на газ, холодну і гарячу воду, відповідно до закону "Про житлово-комунальні послуги", мають бути економічно обґрунтованими. Цього немає від слова "зовсім"! Отже, встановлені тарифи є незаконними!

Представники влади невпинно повторюють один і той самий аргумент: мовляв, у Європі ринок визначає ціну на газ. І нам треба наслідувати цей приклад. Але у європейських країнах мінімальна пенсія і мінімальна зарплата у 10 разів вищі, ніж в Україні.

У нас 62,9% від загальної кількості пенсіонерів (11 241 834) отримують щомісяця менше ніж 3000 грн на місяць. Як їм оплатити платіжку? Для більшості працевлаштованих це теж проблема. Приблизно в середньому 80% щомісячного заробітку треба віддати за комунальні послуги.

Звідси й заборгованість населення за комуналку 66,1 млрд грн. І це далеко не межа.

Що робити?

По-перше, на законодавчому рівні зобов'язати державну компанію "Укргазвидобування" постачати український газ виключно для населення. Ця компанія видобуває щорічно 18–20 млрд м&³3; газу, а населення споживає в опалювальний сезон не більше як 13 млрд м&³3;. Тобто власного газу цілком достатньо для того, щоб забезпечити потреби українців на 100%.

Не забуваємо про правову норму, зафіксовану у ст. 13 Конституції України, що земля, її надра є об'єктами права власності українців. Тоді 1 м&³3; газу коштуватиме не більше як 3,5 грн. Нас узагалі не має цікавити ціна газу на німецькому хабі й вартість його транспортування для конкретного споживача.

І досить нас порівнювати із країнами, де немає природного газу!

Джерело: Журавский на связи / Telegram

Опубліковано з особистого дозволу автора