В основі конфлікту навколо КСУ – бажання влади перетворити суд на кишеньковий орган

Фото: Віталій Журавський / Facebook

Поки що КСУ залишається єдиним незалежним вищим державним органом України, не підвладним президентській команді, вважає народний депутат Верховної Ради III, VI і VII скликань, доктор юридичних наук Віталій Журавський.

В основі конфлікту навколо КСУ – бажання влади перетворити суд на кишеньковий орган.

В Україні виник небезпечний конституційно-правовий конфлікт. І чомусь більшість аналітиків концентрує увагу тільки на ситуації, пов'язаній із Конституційним Судом.

Поза увагою залишаються Національне антикорупційне бюро, Національне агентство з питань запобігання корупції, а головне – Офіс президента, без якого вищезгадані антикорупційні органи не наважилися б діяти так відверто зухвало.

В основі конфлікту – бажання перетворити Конституційний Суд на кишеньковий, ручний, який за вказівкою штампуватиме позитивні висновки щодо всіх популістських новацій Зеленського.

Ця людина після розгону Верховної Ради, створення монобільшості у країні і абсолютно ручного Кабінету Міністрів замахнулася на тотальний контроль ще й судової влади. Тільки цього, виявляється, йому бракує, щоб задовольнити своє непомірне владне его.

На сьогодні поки що КСУ залишається відносно єдиним незалежним вищим державним органом, не підвладним Зе-команді.

Відносини Зеленського з Конституційним Судом не склалися. КСУ цілком аргументовано, по суті, відхиляв проєкти законів авторства президента, які не витримували правової критики і відверто суперечили Конституції України.

Наведу деякі з них. Це спроба встановити уповноважених, а по суті "смотрящих" від Верховної Ради України у всіх міністерствах і областях; спроби взяти на себе не передбачені Основним законом повноваження утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро, призначати на посади та звільняти з посад директора НАБУ і директора Державного бюро розслідувань.

Згадайте скандал із Верховним Судом, коли президент запропонував скоротити вдвічі склад Верховного Суду і провести переатестацію всіх новопризначених суддів. А мети й не приховували – замінити обраних суддів на відданих людей. Тоді Конституційний Суд зупинив це.

У правовій свідомості Володимира Олександровича ніяк не вкладається, що державна влада поділяється на законодавчу, виконавчу і судову. І президент, як гарант Конституції, не має права втручатися в діяльність суду.

Спочатку серед пошуків приборкання КСУ розглядали варіант повернути у статус судді пана Шевчука, якого звільнили за порушення присяги, задля того, щоб ізсередини розхитати непокірних. Не вдалося.

Згодом ухвалили рішення скористатися можливостями антикорупційних органів у "наїздах" на суддів Конституційного Суду. У підсумку склався тісний тандем: Офіс президента – Національне агентство з питань запобігання корупції – Державне бюро розслідувань. Усі виявилися зацікавленими в тому, щоб приборкати КСУ.

НАБУ і НАЗК активізували свою діяльність щодо КСУ після того, як він розпочав розгляд справ, які безпосередньо стосувалися цих антикорупційних органів.

Національне антикорупційне бюро почало викликати на допит суддів за надуманими приводами. Так, наприклад, суддю-доповідача у справі про конституційність утворення цього органу запросили в НАБУ буквально напередодні розгляду цієї справи КСУ – та ще й пізно ввечері.

В авральному порядку НАЗК розпочало повну перевірку декларацій суддів Конституційного Суду, шукаючи недостовірну інформацію щодо їхнього майнового стану. Суддів "завалили" приписами, запитами від НАЗК.

Наприклад, один суддя, перебуваючи за кордоном на Новий рік, запізнився на кілька днів із занесенням у е-декларацію суми своєї зарплати за місцем основної роботи. Інший суддя через збій у комп'ютерній системі прострочив всього один день в аналогічному повідомленні в НАЗК. Цих суддів відразу обвинуватили в корупції і розігнали цю інформацію у провладних медіа. Цілком зрозуміло, що так намагалися перешкодити суддям розглядати питання про статус антикорупційних органів.

Конституційний Суд може користуватися довірою суспільства тільки в тому випадку, якщо він дійсно незалежний.

Зеленський вирішив розігнати суд, що є досі небаченим порушенням Конституції і основоположного принципу поділу влади.

І наостанок хотів би процитувати частину заяви голови Венеційської комісії Джанні Букіккіо та президента GRECO (орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу) Марін Мрчела, які 31 жовтня надіслали лист спікеру Верховної Ради, у якому застерегли Україну від порушення Конституції під час ухвалення президентського проєкту закону, яким пропонують припинити повноваження всіх суддів КСУ.

"Ми наполегливо закликаємо вас розглянути несприятливі, глибокі і довгострокові наслідки для вашої країни ймовірного поспішного рішення про звільнення конституційних суддів. Ми закликаємо вас вивчити можливі альтернативні способи забезпечення того, щоб боротьба з корупцією відповідно до міжнародних стандартів залишалася пріоритетом для вашої країни".

Президент вчинив би обачно, якби дослухався до цих рекомендацій і відкликав свій законопроєкт. Якщо ж цю нікчемну ініціативу реалізують, то для нинішньої влади вона матиме плачевні наслідки! І особливо – для Зеленського!

Джерело: Журавский на связи / Telegram

Опубліковано з особистого дозволу автора