Влада орієнтується на формування "підкаблучної" і слухняної ЦВК, аби сфальсифікувати вибори

Політичні фракції, представлені в парламенті, не повинні мати свого представництва у ЦВК, уважає екс-нардеп Віталій Журавський.

Країна невпинно наближається до перезавантаження влади. У цьому немалу роль відіграє Центральна виборча комісія. Що треба зробити, щоб вона забезпечила і зберегла чесний вибір народу?

Прийняти новий закон про ЦВК, побудований на новій концепції та ідеології. Від квотного принципу варто назавжди відмовитися. Політичні фракції, представлені в парламенті, не повинні мати свого представництва у ЦВК. Практика свідчить, що делеговані від політичних фракцій члени в цьому органі працюють виключно на свої партії. За таких умов Центральна виборча комісія втрачає об’єктивність у розгляді різного роду скарг і перетворюється на міні-парламент, що є неприпустимо з точки зору європейських традицій.

Обирати членів ЦВК мають спеціальні комісії, незалежні від законодавчої та виконавчої влади. До їх складу треба включити представників країн – донорів України з вирішальним голосом. Наша держава, на жаль, настільки корумпована, що без них ніяк. Тоді в новій ЦВК виконуватимуть свої обов’язки чесні та висококваліфіковані юристи, рівновіддалені від усіх партій, безпартійні. Досвідом обрання директора НАБУ і глави САП варто скористатися.

Якщо цього не зробити, то новий склад ЦВК, який планують обрати за старим законом, у якому домінує квотний принцип представництва, стане на захисті інтересів тільки двох провладних фракцій – БПП і "Народного фронту". Нинішня влада розуміє, що, не виконавши обіцянок перед народом, чесно виграти вибори не зможе. Тому і зроблено орієнтацію на формування абсолютно "підкаблучної" і слухняної ЦВК для того, аби сфальсифікувати вибори. У цьому суть!

Джерело: "ГОРДОН"