За інсайдерською інформацією, рідний дядько Клімкіна – діючий полковник ФСБ

Послами України в інших державах стають друзі провладних фракцій Верховної Ради, наближені до президента люди без спеціальної освіти і знання іноземної мови, зазначив екс-нардеп Віталій Журавський.

Нині тільки лінивий не критикує уряд за відсутність професіоналізму, відповідальності та аматорство. Великі нарікання в цьому плані накопичилися у громадськості до роботи Міністерства закордонних справ.

Послами України в інших державах мають працювати в основному кар’єрні дипломати. Зразок – США. Тут із часів президентства Білла Клінтона лише за незначним винятком на посаду послів призначаються особи, які особливо відзначилися під час виборчих перегонів переможця. Ця практика зберігається і до сьогодні. Після перемоги Дональда Трампа послами США в інших країнах призначено 99% кар’єрних дипломатів.

У нас усе навпаки. Друзі провладних фракцій Верховної Ради, знайомі, наближені до президента люди, у яких відсутня фахова освіта, знання іноземної мови і держави, у яку їх посилають представляти інтереси України, враз стають послами. Так, зовсім недавно послом в одній із країн став рідний брат друга президента, який чув про міжнародні відносини хіба що через мас-медіа.

Міністерство очолює Павло Клімкін, у якого, за інсайдерською інформацією, рідний дядько – діючий полковник ФСБ. Чи не є тут конфлікт інтересів?!

У МЗС, на жаль, відмовилися від ведення торговельних відносин з іншими країнами. Ця функція ліквідована. Економізацією міжнародних відносин ніхто у МЗС не займається. Не забуваймо, що 60% ВВП країни складає український експорт.

На моє переконання, давно настав час замінити посла України у США Валерія Чалого, який відверто агітував за кандидата в президенти США Гілларі Клінтон, що є неприпустимо з точки зору дипломатії. Україні вкрай необхідно налагоджувати тісні стосунки з новою адміністрацією США, і Чалий для цього явна перепона.

У 14 країнах відсутні посли. Це 20% від усіх країн, де ми мали б мати своє представництво. І це в час, коли Україна потребує міжнародної допомоги у боротьбі з іноземною агресією.

Висновок один – зміна міністра, багатьох послів, заповнення вакансій кар’єрними дипломатами і переведення роботи МЗС на суто професійний рівень по дієвому захисту інтересів нашої держави на міжнародній арені.

Джерело: "ГОРДОН"