Названо п'ять головних причин, через які орхідея не може зацвісти. Експерти розповіли, як не допустити помилок у догляді за рослиною

Орхідея цвістиме лише тоді, коли їй забезпечена достатня кількість сонячного світла. При цьому необхідно уникати прямих сонячних променів
Фото: depositphotos.com

Якщо з моменту закінчення попереднього цвітіння орхідеї минув уже рік, а новий квітконос усе ще не з'явився, найбільш імовірною причиною цього експерти називають неправильний догляд. Про це йдеться в публікації на українському сайті з догляду за рослиною "Все росте".

Неправильний температурний режим

Улітку кімнатна температура ідеально підходить для орхідей. Узимку, коли орхідеї у стані спокою, найбільш прийнятною температурою для них буде 17 °C. Водночас вночі має бути на 5 °C прохолодніше, ніж удень.

Неправильний полив

Помилки в поливі роблять рослину слабкою. Водночас брак вологи менш небезпечний для орхідеї, ніж рясний полив, який провокує утворення гнилі і, як наслідок, є причиною загибелі рослини.

Недостатнє підживлення

Підживлення орхідей проводять виключно рідкими складами по листку або під час поливу що два тижні протягом року за винятком зимового періоду.

Неправильне освітлення

Орхідея цвістиме лише тоді, коли їй забезпечена достатня кількість сонячного світла. Водночас необхідно уникати прямих сонячних променів.

Невідповідний субстрат

Експерти радять вирощувати орхідеї у субстраті, який за складом схожий на її природні умови зростання. Найкраще для вирощування орхідей підійде мох чи соснова кора.

Інші причини

Іноді причиною тривалої відсутності квітконоса є природні причини – орхідея у стані спокою, активно нарощує листя або замість квіткової стрілки випустила бруньку для нової рослини. Тому якщо на квітці розвивається новий паросток, треба дочекатися, поки він пустить власне коріння, а потім відокремити його від материнської рослини. За кілька місяців після цього орхідея, набравшись сил, буде готова до цвітіння.

Також появу квітконоса може уповільнити нещодавнє пересаджування рослини.

 

Контекст:

Найкраще вирощувати орхідеї на вікнах, розташованих зі східного чи західного боку. Якщо ж квіти будуть розташовані на вікнах з південного боку, найкраще захистити їх від прямого сонячного проміння фіранкою або сіткою. Водночас у орхідеї, яка відчуватиме нестачу світла, листя сильно видовжиться і вона більше не зацвіте.

У зимовий період орхідеї найкраще розмістити на вікнах із південного боку, поступово привчаючи їх до прямого сонячного світла.

Експерти не рекомендують вирощувати орхідеї в місцях, де вони будуть зазнавати надмірних температурних перепадів, наприклад, біля входу в приміщення. Також не варто ставити горщики з орхідеями на неопалюваній веранді чи лоджії у холодну пору року.