Як приготувати садовий вар. Рецепт із трьох інгредієнтів для захисту саду після обрізання дерев

Щоб захистити дерево після обрізання, досвідчені садівники використовують садовий вар
Фото: depositphotos.com

Садовий вар або садова змазка – це спеціально приготована суміш із кількох компонентів, призначена для оброблення зрізів і спилів дерев. Садівники використовують цю змазку, щоб захистити зріз від загнивання або зараження грибковими інфекціями, зазначають на українському сайті про садові й польові роботи Leto.

За словами експертів, під час обрізання саду пошкоджується захисний покрив дерева, який захищає деревину від проникнення патогенів. Згодом здорове дерево формує навколо рани захисний каллюс – валик із кори, який поступово обростає пошкодження. Але для заростання навіть невеликих зрізів потрібно кілька років. Щоб захистити дерево в цей період, досвідчені садівники використовують садовий вар.

Експерти рекомендують оглядати зрізи на деревах раз на рік, оновлюючи змазку.

Автори українського Telegram-проєкту "Садиба UA" розповіли, як самостійно приготувати садовий вар. Змазку можна зберігати до 10 років, помістивши в ємність зі щільною кришкою.

Інгредієнти:

  • одна частина нігролу;
  • одна частина каніфолі;
  • одна частина парафіну.

Приготування

  1. Розігрійте окремо кожен зі складників.
  2. У гарячий нігрол влийте каніфоль і парафін, ретельно розмішайте.

Контекст:

За словами садівників, обрізання дерев можна проводити у другій половині лютого, але після того, як мине загроза сильних морозів і температура не опускатиметься нижче за -10 °C.