Як самостійно приготувати бордоську рідину для першого оброблення плодового саду. Садівники розповіли про важливі нюанси

Після приготування бордоської рідини треба виміряти концентрацію міді в готовому розчині
Фото: depositphotos.com

Автори українського Telegram-блогу про садові й польові роботи "Садиба UA" розповіли, як самостійно приготувати 3% бордоську суміш для першого оброблення плодового саду.

Бордоська суміш складається з двох розчинів – розчину мідного купоросу й негашеного вапна.

Для приготування 3% розчину бордоської суміші знадобиться 10 л води, 300 г мідного купоросу і 300 г негашеного вапна. Спочатку в 2 л води, температура якої становить 50°C, потрібно розчинити мідний купорос, а у 8 л – вапно. Потім розчин мідного купоросу вливають у вапняний розчин, постійно перемішуючи до однорідності.

Після приготування треба виміряти концентрацію міді в готовому розчині. Це роблять за допомогою залізного дроту – після занурення в розчин він має стати блідо-блакитного кольору. Якщо ж після занурення він набуде кольору іржі, це свідчить про те, що в розчині є надлишок міді.

Контекст:

За словами садівників, найголовніше – перше обприскування. Його проводять до початку набухання бруньок, коли середньодобова температура не нижча ніж +4 °С.

Щоб перевірити мідний купорос, який використовують для приготування бордоської суміші на справжність, треба 1 ч. л. препарату розчинити в 1 ст. л. теплої води, а за кілька хвилин опустити в рідину цвях. Якщо купорос справжній, цвях стане іржавого кольору. Якщо жодної реакції немає – це означає, що перед вами підробка.