"Навіть якщо вони переживуть холод, урожай буде низьким". Чи варто обрізати кущі полуниці

Кущі полуниці захищають рослину від приморозків
Фото: depositphotos.com

Про методи, які підготують полуницю до зимівлі й допоможуть зберегти майбутній урожай, розповіли на сайті Ukr.Мedia.

Більшість садових рослин потребують спеціальної підготовки до зими, особливо це стосується полуниці. У період до настання морозів її листя накопичує поживні речовини, які захищають рослину від замерзання. Листя також допомагає затримувати сніг навколо ріжків і квіткових бруньок, забезпечуючи додатковий захист.

Чому не варто обрізати полуницю восени

Обрізка восени змусить кущі витрачати сили на вирощування нових листків, що послабить рослину і зробить її вразливою до морозів, що може призвести до загибелі кущів під час суворої зими. Навіть якщо рослини переживуть холод, урожай буде низьким, а ягоди – дрібними й непривабливими.

Найкраще обрізати полуницю одразу після закінчення збору врожаю, щоб вона встигла наростити нове листя, накопичити поживні речовини і сформувати квіткові бруньки на наступний рік.

Обрізання листя полуниці треба виконувати гострими садовими ножицями або секатором, працюючи в рукавичках, щоб зібрати всі обрізані частини рослини.

Що робити з полуницею в жовтні

  1. Восени можна обережно видалити засохле або пошкоджене листя, не пошкоджуючи центральної частини куща і здорових листків. Це допоможе позбутися хвороб і шкідників, які оселяються на ослаблених частинах рослини.
  2. Перед похолоданням важливо вкрити грядку з полуницею мульчею: соломою, скошеною травою, опалою хвоєю або торфом.
  3. Також полуниця потребує підживлення. Пташиний послід розводять у воді у співвідношенні 1:15–20, настоюють дві доби і проливають між кущами. Можна також використовувати розчин коров'яку (одна частина настою на 10 частин води), поливаючи 1 л на кожен кущ.
  4. Прополювати грядки восени не рекомендують, оскільки можна пошкодити кореневу систему, яка не встигне відновитися до морозів.