Ніколи не додавайте цього до ями, інакше компост не буде родючим. Експерти розповіли, як приготувати органічне добриво з листя

Для приготування компосту використовують листя плодово-ягідних культур
Фото: depositphotos.com

Приготування компосту з опалого листя дає змогу отримати безпечне, якісне добриво власними силами й у будь-якій кількості. Про те, як його правильно зробити, розповідають 20 листопада в публікації на сторінці "Все для саду та городу" в Instagram.

За словами експертів, опале листя містить кальцій, азот, калій і безліч мікроелементів. Таке натуральне добриво обов'язково стане у пригоді для підживлення садових культур.

Для приготування компосту використовують листя плодово-ягідних культур. Але його краще додатково обробити фунгіцидом. Це необхідно, щоб запобігти потраплянню в готову суміш хвороботворних мікроорганізмів, які можуть заразити рослини.

Процес приготування компосту складається з трьох етапів – підготовки місця для компостування, збору та завантаження органіки й самого приготування.

Приготування

Зібране листя пошарово засипте в компостну купу. Можна додати торішній компост, дерн, скошені бур'яни та солому, але не рекомендовано висипати в компостну яму відходи тваринного походження, зіпсовані харчові продукти, заражену хворобами чи шкідниками органіку, оскільки вони сприяють гниттю листя, виділенню неприємного запаху і зниженню родючості компосту.

Якщо все правильно зробити, то у природних умовах листя перетвориться на компост за два роки. Щоб прискорити приготування корисного субстрату, експерти радять подрібнити листя, щомісяця їх перевертати й часто поливати.

"Чим дрібніша фракція листя, тим швидше вони перегниють, – зазначено в публікації. – У вологому субстраті підвищується діяльність мікроорганізмів і дощових черв'яків".

Також прискорити гниття листя допоможе внесення азоту, оскільки він підвищує активність ґрунтових бактерій. Для цього компостну купу поливають сечовиною або іншими азотовмісними добривами.