Після шаленої спеки на томатах з'являється вершинна гниль. Обробіть урожай цим засобом – і не матимете клопоту

Вершинна гниль томатів зʼявляється після тривалої спеки
Фото: depositphotos.com

Кінець липня – дуже важливий період у вирощуванні томатів. Як запобігти або вилікувати вершинну гниль на томатах, розповів у TikTok 20 липня автор блогу "Моя дача, сад, город".

"Вершинна гниль на помідорах виникає через проблеми з кореневою системою, яка погано працює в умовах спеки. Це призводить до недостатнього постачання кальцію до плодів, оскільки коренева система не може ефективно качати воду й елементи живлення. Як результат, стебла можуть забирати кальцій, до плодів він не доходить, що і викликає вершинну гниль", – розказав городник.

Для запобігання вершинній гнилі рекомендують проводити листове підживлення кальцієм, особливо ввечері або вранці, коли немає сонця. Це допоможе забезпечити рослини потрібним кальцієм, оскільки листове підживлення є дуже ефективним способом доправлення цього елемента.

Основні препарати для листового підживлення кальцієм:

  • "Бриксил кальцій": містить бор і кальцій, що забезпечує найкраще співвідношення елементів для рослин.
  • "Хелатин кальцій": кальцій у хелатній формі, що забезпечує найкраще його сприйняття рослиною, а також містить амінокислоти й азот.

Рекомендують чергувати ці препарати для досягнення найкращих результатів.

Контекст:

Окрім кальцію, для здоров'я помідорів важливі й інші елементи:

Бор: потрібен для формування плодів і їхнього наливання. Рослині важко транспортувати бор, тому його потрібно забезпечувати на кожному етапі розвитку рослини.

Азот: важливий для росту рослин, входить до складу амінокислот і білків, які потрібні для розвитку.

Амінокислоти: допомагають у засвоєнні інших елементів живлення й підтримують загальний стан рослини.