Приберіть цибулини в цей період. Якщо не встигнете – гладіолуси можуть загинути

Формування діток гладіолусів становить у середньому 45 днів після цвітіння
Фото: depositphotos.com

Гладіолуси належать до рослин, які обов'язково потрібно викопувати на зиму, інакше цибулини замерзнуть. Як правильно обрати відповідні строки, пояснило видання "На пенсії".

"Велике значення при вирощуванні гладіолусів має правильне визначення термінів початку збирання цибулин", – зазначили в матеріалі.

Викопувати рослини краще лопатою – так втрати діток зведено до мінімуму. Дітки, які залишилися у ґрунті, гинуть не всі, частина з них зберігає здатність сходити, а це призводить до засмічення ділянки або пересортування.

Період формування бульбоцибулин і бульб бруньок (діток) становить у середньому 45 днів після цвітіння чи обрізання суцвіть. У центральній частині України оптимальні строки початку збору – середина жовтня, на півночі – на два тижні раніше, на півдні – на два тижні пізніше.

Під час передпосадкового внесення значних доз органічних добрив строки початку збирання мають бути більш ранніми, так само, як і в дощову, вологу осінь.

Органіка й волога, прохолодна погода сприяють розвитку бактеріальних і грибкових захворювань. Збирання потрібно починати до настання затяжних осінніх дощів. Спершу прибирають рослини ранніх сортів, вирощені з дво-, трирічних бульбоцибулин, останніми – пізньоцвіті сорти, які вирощували з діток.

Така черговість обумовлена різною стійкістю різновікових бульбоцибулин до паразитарних захворювань. Найбільш схильні до хвороб темні сорти – червоні, бордові, фіолетові. Це потрібно враховувати, визначаючи терміни збирання.