Що станеться, якщо не обробити плодового саду восени? Проблем буде більше, ніж здається

Осіннє оброблення дерев варто проводити за два етапи
Фото: depositphotos.com

Про етапи оброблення осіннього саду від шкідників та грибкових захворювань розповіла спеціалістка з продуктів із догляду за садом Олена Чайковська на своїй сторінці у Facebook.

У вересні й жовтні важливо правильно обробити плодовий сад, щоб підготувати його до зими та захистити від хвороб і шкідників. Останнє оброблення зазвичай роблять у жовтні – листопаді, коли листя вже опало, але до цього можна застосовувати системні препарати, які лікують рослини зсередини, поки на них ще є листя.

Якщо не обробити дерева вчасно, спори грибів і шкідники можуть вижити під корою й активізуватися навесні. Теплі зими, які зараз фіксують, не сприяють природному вимерзанню шкідників, тому важливо провести оброблення саме восени.

Оброблення варто розділити на два етапи:

Етап 1. Оброблення до опадання листя:

Якщо є конкретні проблеми на деревах, виберіть фунгіциди й інсектициди, які годяться для лікування конкретних хвороб. Наприклад, для груші, ураженої іржею, можна використовувати препарати типу "Фалькон" або "Магнікур Стар". Якщо явних проблем не виявлено, застосовуйте універсальний препарат "Брунька" (30 мл на 10 л води). Він не пошкодить листя і допоможе вберегти рослини від хвороб та шкідників.

Етап 2. Оброблення після опадання листя:

Після опадання листя системні препарати вже неефективні, тому використовують контактні, які працюють тільки на поверхні кори. Наприклад, "Чистий Стовбур" разом із "Медян Екстра" або "30Д + Біошок". Важливо дотримуватися правильного поєднання препаратів, щоб забезпечити максимальний ефект.

Також можна використовувати препарати, які захищають від хвороб: залізний або мідний купорос, бордоську рідину або інші доступні варіанти.

Це оброблення дасть змогу захистити сад від зимових шкідників і підготувати його до весни.