Залиште на корені півонії ці бруньки – і вона пишно й рясно цвістиме. Пересадження без шкоди для куща

Під час пересадження півонії варто залишати три – п'ять бруньок
Фото: depositphotos.com

Якщо за півоніями правильно доглядати, вони можуть рости на одному місці до 100 років. Про секрети вирощування півоній для пишного, рясного цвітіння розповів сайт Ukr.Media.

Як правильно ділити півонії?

  1. Півонії не потребують регулярного поділу, але, якщо вони починають захоплювати занадто багато місця, ростуть у тіні, часто хворіють і мають "втомлений" вигляд, це сигнал, що час втрутитися. Оцінюйте ситуацію у своєму саду індивідуально, не покладаючись на загальні поради ділити півонії раз на п'ять років.
  2. Утома кущів і підвищені атаки хвороб та шкідників часто виявляються в загущенні посадок. Коли коріння півоній переплітається, здоров'я рослин страждає, що призводить до зменшення кількості квітів. У запущених випадках півонії можуть зовсім перестати цвісти, випускаючи лише стебла й листя.
  3. Що більші кущі, то легше шкідникам ховатися, а щільне листя стає ідеальним середовищем для розвитку плісняви й патогенних грибків, що разом із попелицею сприяє розмноженню мурах. Логічно, що за невеликими кущами доглядати легше: вони потребують менше води й поживних речовин, що зменшує ваші витрати часу та ресурсів.
  4. Найкращий час для поділу й пересадження півоній – кінець серпня й осінь. Тоді ви не зашкодите кущеві. Восени пересаджені рослини встигають укорінитися до зими, а навесні тішать цвітінням. До цього часу півонії накопичують у коренях удосталь поживних речовин для наступного року.
  5. Почніть з обрізання стебел біля землі. Потім обережно викопайте кущ, намагаючись зберегти якомога більше коренів. Промийте або обережно струсіть ґрунт. Використовуючи гострий ніж, розділіть кущ на секції, кожна з яких повинна мати три – п'ять бруньок (вічок) і добру кореневу систему. Менш як три бруньки – і рослині може знадобитися кілька років, щоб зацвісти.
  6. Під час пересадження викопайте яму достатнього розміру, додайте компосту й помістіть рослину так, щоб бруньки були на 5 см нижче від поверхні ґрунту. Глибше садити не варто, інакше півонії погано цвістимуть. Засипайте яму ґрунтом, ущільнюючи його навколо рослини, і ретельно полийте.
  7. Розміщуючи кілька рослин, дотримуйтеся відстані 1–1,2 м між ними. Півонії люблять повне сонце й добре дреновані ґрунти, тому обирайте місце, яке отримує не менше ніж шість годин прямого сонця щодня. Уникайте затінених ділянок біля великих дерев і чагарників. Якщо ґрунт погано дренований, покращте його компостом, торфом або листовим перегноєм. Повноцінного цвітіння варто очікувати за три роки.