Зробіть обрізку винограду саме в цей час – і лоза не плакатиме

У зимовий період насамперед обрізають насадження порівняно морозостійких сортів
Фото: depositphotos.com

Обрізку плодоносних неукривних виноградників починають пізньої осені й продовжують протягом усієї зими. Про правила та особливості такої обрізки 23 жовтня розповідають у публікації на сайті "На пенсії".

Обрізку можна починати відразу ж після опадання листя і продовжувати включно до 15 лютого, крім періоду сильних морозів.

"Поки листя восени знаходиться на кущах, вони продовжують виробляти органічні речовини, що сприяють визріванню пагонів, відкладенню запасу органічних поживних речовин у коренях і рукавах, – пояснили автори матеріалу. – Не можна проводити обрізку в морозні дні, оскільки при промерзанні пагонів виходять нерівний зріз і розтріскування пагонів".

У зимовий період насамперед обрізають насадження порівняно морозостійких сортів. Середньостійкі сорти обрізають після завершення періоду сильних морозів.

"Сорти, слабостійкі до морозу, а також молоді виноградники обрізають напровесні", – зазначено у статті.

Садівники рекомендують під час осінньо-зимової обрізки залишати більше бруньок, ніж треба, враховуючи, що частина може вимерзнути.

"Остаточне навантаження встановлюють під час виламування зелених пагонів", – наголосили в публікації.

Перевагами осінньо-зимового методу обрізки є відсутність "плачу" лози навесні. До недоліків належить слабка опірність виноградного куща зимовим морозам.