Зробіть це відразу, якщо картопля в погребі покрилася слизом з огидним запахом. Секрети зберігання

Картопля може почати гнити через високу вологість, невідповідну температуру й погану вентиляцію
Фото: depositphotos.com

Щоб картопля під час зберігання не згнила, городники намагаються зібрати врожай у сонячну й суху погоду. Про це й інші секрети зберігання врожаю розповідають на сайті Ukr.Mediа.

За словами городників, якщо ж картоплю прибрати вчасно й у хорошу погоду, вона може почати гнити через високу вологість, невідповідну температуру, погану вентиляцію, а також зберігання в мішках, які погано пропускають повітря.

"Свою роль відіграють і хвороби – фітофтороз, бактеріальна гнилизна, чорна парша, – наголошують у статті. – Фітофтороз проявляється темними плямами на бульбах, а на розрізах видно, що гнилизна йде всередину. Заражається картопля ще під час вегетації, а активується хвороба вже в льоху, якщо температура вища за норму".

Для боротьби з фітофторою врожай перебирають, викидають заражені бульби, нормалізують температуру у приміщенні й обробляють здорові бульби біопрепаратами.

"При бактеріальній гнилі картопля за кілька днів покривається сірим слизом з огидним запахом. Хворобу провокує температура більше 20 °С і вологість вище 90%, – ідеться в статті. – Щоб позбутися бактеріальної гнилі, потрібно перебрати врожай, викинути бульби, що згнили, привести температуру й вологість у норму".

У разі чорної парші, яку можна розпізнати за плямами й тріщинами на бульбах, урожай перебирають, заражені плоди викидають, а решту картоплі обробляють спеціальними препаратами. Як правило, чорна парша з'являється через пізнє збирання врожаю.

Контекст:

Щоб картопля добре зберігалася протягом зими й не проростала, деякі господарі закладають її пошарово, чергуючи з буряком.