Комаровський назвав найпростіший засіб для дезінфекції, щоб уникнути зараження після підриву Каховської ГЕС російськими окупантами

Комаровський: Каховська трагедія це не лише 18 млрд м³ тонн питної води. Це кладовища, це ферми, добрива, сотні тисяч вигрібних ям і туалетів
Фото: uakomar / Instagram
Український лікар Євген Комаровський 8 червня розмістив в Instagram відео, у якому заявив, що через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС є висока ймовірність зараження кишковою інфекцією.

За словами Комаровського, цього можна уникнути, якщо дотримуватися низки правил.

"Багато хто забуває, що Дніпро впадає в Чорне море. І Каховська трагедія – це не лише 18 млрд м&³3; тонн питної води. Це кладовища, це ферми, добрива, сотні тисяч вигрібних ям і туалетів, гній, каналізаційні системи, сміттєзвалища, кладовища домашніх тварин, сотні тисяч тонн загиблої риби. І все це впадає у Чорне море, – сказав він. – Коли йдеться про ризик гострих кишкових інфекцій – це не лише спалах черевного тифу та холера. Це й елементарні, але смертельно небезпечні кишкові палички і сальмонели. Тому найголовніший ризик – це вода. Вода має бути тільки у пляшках".

Лікар порадив людям, які не мають доступу до фасованої води, використовувати тільки кип'ячену воду або запастися таблетками для її дезінфекції.

"Дезінфікуйте все, що можете. Посуд, обробні дошки, столи. Найпростіший засіб для дезінфекції – звичайний побутовий відбілювач під назвою "Білизна". Він має містити гіпохлорид натрію", – зазначив лікар.

За умови 5% концентрації гіпохлориду натрію потрібно 15 мл засобу розчинити у 3 л води, а потім цим розчином обробляти все, що "потенційно може потрапити в рот".

Експерт також радить не пити напої з льодом, не знаючи, із якої води його зроблено, а волонтерам, які рятують людей із зон затоплення, порекомендував ретельно випрати одяг та висушити його на сонці.

Він також звернув увагу, що якщо на тілі є рани, після контакту з такою водою їх потрібно обробити мильним розчином і заклеїти пластиром.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Доктор Комаровський (@doctor_komarovskiy)

Контекст:

Уранці 6 червня ОК "Південь" сил оборони України повідомило про підрив росіянами Каховської ГЕС. За даними "Укргідроенерго", внаслідок підриву машинного залу зсередини Каховську ГЕС зруйновано повністю, відновити її неможливоЗа даними Херсонської ОВА, внаслідок техногенної катастрофи може бути затоплено приблизно 80 населених пунктів. В області оголошено евакуацію.

Президент України Володимир Зеленський говорив, що підрив дамби Каховської ГЕС – найбільша рукотворна екологічна катастрофа в Європі за десятки років. Він заявив, що, за даними української розвідки, підрив був навмисним, але ворог діяв хаотично, допустивши затоплення власної техніки.

Збитки екології від руйнування Каховської ГЕС уже зараз становлять понад 46 млрд грн, заявив 7 червня міністр захисту довкілля і природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Увечері 8 червня рівень води в Каховському водосховищі знизився до позначки 12,5 м, що нижче за "мертву" точку 12,7 м, коли не можна робити водозабір у населені пункти і для Запорізької АЕС, повідомив гендиректор держкомпанії "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

Унаслідок повені загинуло щонайменше восьмеро жителів окупованої Росією частини Херсонської області.