"Багато чого пережили – переживемо і карантин". Савченко привітала матір із 82-річчям

Марія Савченко народилася 1938 року
Фото: Марія Савченко / Facebook

Марія Савченко поділилася сімейними фотографіями з дочкою, ексдепутаткою Верховної Ради Надією Савченко.

29 березня матері колишньої позафракційної депутатки Верховної Ради Надії Савченко Марії Савченко виповнилося 82 роки. На своїй сторінці у Facebook іменинниця поділилася сімейними фотографіями з дочкою.

"На 82-му році життя вирішила спробувати "Мальдіви". Пережили ми багато чого разом – переживемо і карантин", – підписала фото Марія Савченко, маючи на увазі під Мальдівами торт, який зображено на фото.

Надія Савченко – колишня військовослужбовиця Збройних сил України. У червні 2014 року її захопили бойовики "ЛНР" і передали Росії, де її визнали винною у причетності до вбивства російських журналістів у Луганській області і засудили до 22 років позбавлення волі. Свою провину льотчиця не визнала. У травні 2016 року Савченко повернулася в Україну – її обміняли на двох російських військових. 2015 року Савченко нагородили званням "Герой України".

Савченко – депутатка Верховної Ради VIII скликання. На парламентських виборах 2019 року обиралася в одномандатному окрузі №51 у селищі Зайцеве Донецької області. За неї проголосувало вісім осіб (вона посіла восьме місце).

Після поразки на виборах Савченко спалила агітаційні матеріали. У вересні 2019 року Савченко поскаржилася на відсутність роботи.

Савченко судять за обвинуваченням у плануванні теракту. Її затримали в березні 2018 року, після того як депутати проголосували за зняття з неї депутатської недоторканності. Тодішній генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Савченко та глава "Офіцерського корпусу" Володимир Рубан змовилися з метою захоплення державної влади в Україні.

За версією слідства, Савченко й Рубан планували "широкомасштабні терористичні атаки" в центрі Києва. Для цього вони нібито домовилися про постачання зброї з колишнім ватажком бойовиків "ДНР" Олександром Захарченком. У серпні Генпрокуратура повідомила про завершення розслідування щодо Савченко й Рубана.

Савченко своєї провини не визнає. "Чи хотіла я підірвати пів Києва? Як у кожної розсудливої людини, у мене з'являються жартівливі бажання. Я хотіла, але не пів Києва, а Верховну Раду", – сказала Савченко виданню "ГОРДОН" у лютому 2019 року.

Адвокат Рубана Валентин Рибін заявляв, що його клієнт був готовий визнати провину, щоб його обміняли на двох українських військових, яких утримують бойовики "ДНР". За словами Рибіна, після завершення розслідування Рубан визнавати провину наміру не має.

Обоє фігурантів справи з березня 2018 року перебували під вартою. У ніч на 16 квітня 2019 року термін тримання під вартою закінчився і вони вийшли на свободу. Справу розглядає Броварський районний суд Київської області.

Марія Савченко народилася 1938 року. У 42 роки жінка вперше стала матір'ю, народивши дочку Надію, а за два роки в сім'ї подружжя Савченків народилася друга дитина – дочка Віра. Батько Надії та Віри Савченко помер 2005 року.