Чехія повернула Кундері громадянство за 40 років після його позбавлення

Кундера з 1975 року живе у Франції і має громадянство цієї країни
Фото: EPA

90-річний чеський письменник Мілан Кундера, який проживає у Франції, набув громадянства Чехії.

Письменник Мілан Кундера за 40 років знову одержав чеське громадянство.

Посол Чехії у Франції Петр Друлак передав 90-річному Кундері відповідні документи 28 листопада, повідомляють на сайті посольства.

"Мілану Кундері повернули громадянство Чеської Республіки, яке відібрав комуністичний режим у 1979 році. Видатний чеський письменник знову є громадянином країни, у якій він народився і мовою якої написав свої найвизначніші твори", – повідомили в посольстві.

Radio Prague зазначає, що документи про надання громадянства Кундера отримав у своїй квартирі в Парижі.

Друлак у коментарі Le Figaro сказав, що Кундера "ненавидить церемонії і зайвий пафос", тому все відбулося просто, у дружній і теплій атмосфері. Дипломат зазначив, що попросив у письменника вибачення з боку Чеської Республіки "за нападки, які він переносив роками".

Кундера народився в 1929 році у Брно. Перші книги опублікував у 1950-х роках, серед найвідоміших його романів – "Нестерпна легкість буття" і "Книга сміху й забуття". Замолоду належав до Компартії Чехословаччини, із якої його виключили за антипартійну діяльність.

Із 1975 року Кундера живе у Франції, у 1981 році він набув громадянства цієї країни.

Після позбавлення чеського громадянства письменник лише кілька разів відвідував Чехію. Він веде відлюдний спосіб життя і практично не дає інтерв'ю.

Останні 10 років Кундера пише французькою і не дозволяє перекладати свої книги чеською. "Я сподіваюся, він перегляне це рішення. Ми говоримо про це час від часу, але остаточного рішення немає", сказав Друлак Radio Prague.

Повернути чеське громадянство Кундері запропонував прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш, який рік тому зустрічався з письменником у Парижі.