Коронавірус SARS-CoV-2. МОЗ презентувало інформаційний ролик за участю українських зірок. Відео

Єфросиніна взяла участь у зйомках ролика для МОЗ, закликавши не займатися самолікуванням
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook

Міністерство охорони здоров'я України опублікувало на своєму YouTube-каналі інформаційний ролик, що демонструє доступні способи зменшення ризику зараження коронавірусом. Участь у зйомках інформаційного відео взяли українські артисти Потап, Mоnatik, Jerry Heil, Michelle Andrade, Павло Зібров, Дмитро Шуров, гурт "Время и Стекло", шеф-кухар Євген Клопотенко, ведуча Маша Єфросиніна, київський бізнесмен Гарік Корогодський і чемпіон Олімпійських ігор зі стрибків у висоту Сергій Бубка, а також міністр охорони здоров'я Ілля Ємець та його заступник, головний державний санітарний лікар країни Віктор Ляшко. На своєму прикладі учасники зйомок продемонстрували способи захисту від коронавірусу, серед яких знезараження рук за допомогою спиртовмісного антисептика, використання безконтактних способів оплати і дезінфікація гаджетів вологими серветками. "Паніка, отмєна!" закликала українців Jerry Heil.

За словами шеф-кухаря Євгена Клопотенка, під час епідемії необхідно утриматися від вживання сирих яєць і м'яса. Клопотенко вважає, що "краще збирати перевірені рецепти, а не чутки про коронавірус".

Єфросиніна порекомендувала не займатися самолікуванням, а в разі необхідності звернутися до сімейного лікаря.

Надя Дорофєєва та Олексій Завгородній порадили тримати під час спілкування дистанцію й не вітатися за руку, а Зібров порекомендував підморгування замість поцілунків.

Зйомки відбувалися 13 березня в Києві. У заяві відомства наголошують, що ролик за участю українських артистів є частиною інформаційної кампанії міністерства проти поширення COVID-19.

В Україні станом на 16 березня зафіксовано сімох пацієнтів із коронавірусною інфекцією (чотирьох – у Чернівецькій області, двох – у столиці, одна із хворих, 71-річна жителька Житомирської області, померла). Ще шістьох українців лікують від COVID-19 за кордоном.

З 12 березня в Україні через поширення коронавірусної інфекції введено карантин: у країні заборонили масові заходи й зачинили навчальні заклади. Обмежувальні заходи триватимуть до 3 квітня. Крім того, у ніч на 16 березня Україна повністю заборонила в'їзд на територію країни іноземним громадянам, а із 17 березня зупинить авіаційне сполучення з іншими країнами.

Кабмін 16 березня запровадив режим надзвичайної ситуації із 17 березня в Чернівецькій і Житомирській областях, де було виявлено перші випадки COVID-19. 17 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що українська влада готова до введення надзвичайного стану у країні.

З 12.00 18 березня в Україні зупиняють залізничні, авіа- та автобусні міжміські та міжобласні пасажирські перевезення, повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій. Також буде зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі. Особистий автомобільний транспорт громадян може пересуватися без обмежень.

Видання "ГОРДОН" підготувало інструкцію, у якій описано, що робити, якщо запідозрили в себе симптоми зараження коронавірусом.