9 вересня в Україні – День молитви за сім'ю. Що потрібно робити, походження свята й традиції

У ПЦУ зазначили, що 9 вересня віряни підносять молитовні прохання про мир у сім'ях
Фото: Православна Церква України / Facebook

9 вересня Православна церква України (ПЦУ) святкує День молитви за сім'ю. Про це повідомляють на сторінці ПЦУ у Facebook.

"Це особливий день, коли ми підносимо молитовні прохання до Господа про мир у родинах, добре виховання дітей, про духовні блага й земний достаток сімей, – зазначають у публікації. – Священний синод нашої церкви постановив відзначати саме цей день як День молитви за сім'ю, бо 9 вересня ми вшановуємо пам'ять святих праведних богоотців Іоакима та Анни, батьків Пресвятої Богородиці, які являють нам зразок благочестя, подружньої вірності, надії на Бога й нагороди від нього за чесноти. Деякий час до цього, коли Українська церква частково була під духовною окупацією Росії, за родини молилися 8 липня, у день пам'яті Петра і Февронії Муромських, яких у РФ вважають покровителями сім'ї. У 2012 році тодішній президент [Віктор] Янукович навіть видав відповідний указ, який на офіційному рівні закріплював це свято в Україні, яке з 8 липня 2008 року за ініціативи дружини колишнього президента РФ Світлани Медведєвої відзначали в Росії".

У церкві підкреслили, що зараз українці своє державне свято – День сім'ї – святкують 15 травня, у Міжнародний день сім'ї, встановлений Генасамблеєю ООН, а 9 вересня – День молитви за сім'ю.

"У наших храмах звершуються божественні літургії й молебні праведним Іоакиму та Анні як покровителям сім'ї. Нехай всемилостивий Господь за молитвами Пресвятої Богородиці, святих праведних богоотців Іоакима й Анни та всіх святих збереже й захистить українські сім'ї від насилля, смерті й розлуки, які ворог несе на нашу землю, у наші домівки. Нехай Господь допоможе повернути в життя українських родин мир і спокій, безпеку для дітей і втіху для батьків", – зазначили в ПЦУ.