Яке церковне свято завтра, 11 вересня

11 вересня вшановують монахиню, яка видавала себе за чоловіка
Фото: depositphotos.com

11 вересня за новим стилем ушановують черницю, яка прославилася незвичайними здібностями. Докладніше про це розповідає видання "ГОРДОН".

На 11 вересня припадає релігійне свято: День святої преподобної Теодори Олександрійської.

Вона жила в V столітті в Олександрії Єгипетській, походила з багатої сім'ї, її видали заміж за багатого чоловіка. Після того як Теодора зрадила чоловіка, зваблена молодим спокусником, вона вирішила, що зможе викупити свою провину лише в монастирі. Але пішла не в жіночий, а в чоловічий монастир, щоб чоловік її не знайшов. Там вона прийняла постриг під ім’ям Теодор.

Жінка вирішила відмовитися від мирського життя й стати на шлях духовного розвитку, присвятивши себе повністю служінню Богу. Незабаром у ній прокинувся дар приборкувати диких тварин, зцілювати хворих і навіть наповнювати криниці водою під час посухи.

У монастирі Теодора виконувала найважчу роботу й постилася. За розпорядженням настоятеля монастиря вона покинула його стіни й зупинилася на постоялому дворі. У черницю, яка й далі ховалася в чоловічому образі, закохалася донька господаря готелю. Ця дівчина була вагітною й обмовила Теодора, заявивши, що вагітна від нього.

Тоді свята смиренно прийняла випробування й узяла чужу дитину на виховання, бо мати від неї відмовилася. Вона повернулася до монастиря разом із прийомним сином. Ігумен погодився дати йому притулок. Тільки після смерті святої всі дізналися, що вона насправді жінка. А її прийомний син, вихований у духовних традиціях, у майбутньому став ігуменом монастиря.