Які свята і пам'ятні дні припадають на завтра, 30 серпня

30 серпня міжнародна громадськість порушує питання про захист китової акули
Фото: depositphotos.com

Завтра, 30 серпня, є Міжнародні дні й релігійне свято. Про це повідомляє видання "ГОРДОН".

Міжнародний день жертв насильницьких зникнень

Заснований він був у межах Міжнародної конвенції 2006 року про захист осіб від насильницьких зникнень і щороку він припадає на 30 серпня.

Цього дня міжнародні організації обговорюють проблеми викрадення людей, а також переслідування, жорстоке поводження і залякування родичів зниклих осіб чи свідків таких злочинів. Окремо порушують питання насильницького зникнення дітей і людей з обмеженими можливостями.

Фото: depositphotos.com

В Україні через повномасштабне вторгнення країни-агресора РФ є проблема масових викрадень людей. Росія зараз незаконно утримує понад 1,5 тис. цивільних українців, зазначають "Ґрати" з посиланням на дані Медійної ініціативи за права людини. Окрім цих людей, організація встановила особи ще 300 цивільних заручників, захоплених у період із початку війни у 2014 році до широкомасштабного вторгнення 2022 року на окупованих Росією територіях Донецької і Луганської областей, і 140 затриманих або засуджених за політично мотивованими обвинуваченнями на території окупованого Росією Криму.

Міжнародний день китової акули

Уперше цю рибу описав у 1928 році британський зоолог і дослідник Ендрю Сміт. Китові акули живуть в Індійському океані, а також теплих водах Атлантичного й Тихого океанів. Це великі риби, довжина яких становить 12–18 метрів, а вага сягає 20 тонн. Забарвлення шкіри китових акул може бути різним: від сірого до коричневого, зі світлими плямами або смугами. Голова цієї риби схожа на голову кита, але на тілі є великий спинний плавець, як в акули.

Фото: depositphotos.com

На відміну від небезпечних для людей акул, китові акули зазвичай не становлять загрози. Вони не агресивні, харчуються планктоном і дрібною рибою.

2016 року китових акул визнали такими, що зникають. І 30 серпня щороку на спеціалізованих наукових заходах обговорюють шляхи збереження цих представників фауни.

День священномученика Мирона

Пресвітер Мирон був одним із перших християн у Римській імперії. Згідно із життєписом Мирона, коли він проводив богослужіння на свято Різдва Христового, правитель Антипатр зі своїми воїнами наказав схопити священника і тих, хто молився разом із ним.

Мирон не побоявся розправи і заступився за свою паству. Після цього зазнав жорстоких тортур разом зі своїми соратниками, і його навіть кинули в розпечену піч. Попри випробування, Мирон не відійшов від віри. А тиран Антипатр від безсилля наклав на себе руки.