"Є ситуації, в яких жінці необхідно зробити вибір". Огнєвіч висловилася на підтримку протестів у Польщі проти заборони абортів

Огнєвіч: Коли тебе позбавляють права вибору, тебе позбавляють можливості ухвалювати рішення
Фото: zlata.ognevich / Instagram

Українська співачка Злата Огнєвіч заявила, що протести в Польщі не є закликами до аборту, а мають на меті привернути увагу до питання свободи жінок.

Українська співачка Злата Огнєвіч вважає, що заборона проведення абортів на законодавчому рівні в Польщі спричинить хвилю нелегальних медичних маніпуляцій. Про це вона написала 29 жовтня в Instagram.

"Сьогодні я хотіла б торкнутися складної, неоднозначної і водночас важливої теми – теми людської свободи. Свобода – це вибір, а коли тебе позбавляють права вибору, тебе позбавляють можливості ухвалювати рішення і нести за них відповідальність. Саме про це нові поправки в закон про аборти в Польщі ", – заявила співачка.

Вона підкреслила, що вважає вагітність дивом, подарованим небесами, але не відкидає ситуацій, коли жінка має ухвалити інше рішення.

 ситуації, в яких жінці необхідно зробити вибір. Акції протестів, які прокотилися Польщею – це не схвалення чи заклик до аборту, це привернення уваги до питання свободи жінок розпоряджатися своїм тілом і самостійно ухвалювати рішення", – написала Огнєвіч.

Свою публікацію співачка також продублювала і польською мовою, використавши хештег strajk kobiet.

22 жовтня Конституційний суд Польщі вніс зміни до ухваленого 1993 року закону про планування сім'ї, захист людського плоду та умови дозволу переривання вагітності, заборонивши жінкам переривати вагітність навіть у разі, якщо у плода діагностували невиліковне захворювання.

Після оприлюднення рішення Конституційного суду поляки вийшли на протести, які тривають досі. Учасники протестів заявляють, що результатом такого рішення Конституційного суду стане подальше наростання в Польщі "абортного підпілля", а жертвами нелегальних абортів можуть стати тисячі польських жінок, зазначає "Польське радіо".