ЮНІСЕФ звинуватив благодійний фонд, який створила Кемпбелл для боротьби зі злиднями, в обмані

Ані Кемпбелл, ані Fashion for Relief не коментували скарги ЮНІСЕФ
Фото: ЕРА

Представництво міжнародної дитячої благодійної організації ЮНІСЕФ у Великобританії 2 жовтня в коментарі BBC News заявило, що ніколи не було партнером благодійного фонду Fashion for Relief, який заснувала британська супермодель Наомі Кемпбелл для боротьби зі злиднями, і не отримувало від нього грошей після заходу, який проводили 2019 року начебто для збирання коштів.

Так у ЮНІСЕФ відреагували на заяву фонду про нібито співпрацю з ними. Ані Кемпбелл, ані Fashion for Relief не відповіли на прохання редакції прокоментувати скаргу ЮНІСЕФ.

2019 року, зазначають у статті, Fashion for Relief провела показ мод і аукціон у Британському музеї, запевнивши, що кошти, зібрані під час заходу, спрямують у ЮНІСЕФ і фонд мера Лондона. У ЮНІСЕФ це спростували, заявивши, що "ніколи не мали офіційного партнерства з Fashion for Relief і не отримували жодних коштів від заходу 2019 року".

У ЮНІСЕФ також наголосили, що Кемпбелл, яка відрекомендовувалася амбасадоркою ЮНІСЕФ на офіційній зустрічі 2018 року з на той момент міністром закордонних справ Великобританії Борисом Джонсоном, ніколи не обіймала офіційної посади в їхньому фонді. Благодійна організація заявила, що повідомила про діяльність Fashion for Relief у комісію з питань благодійності.

Контекст:

Наприкінці вересня 2024 року Кемпбелл на п'ять років заборонили бути кураторкою Fashion for Relief. Приводом для заборони стало розслідування комісії з питань благодійності, яке виявило численні докази фінансових махінацій і зловживання.

Під час розслідування встановили, що Fashion for Relief переказала на благодійність лише незначну частину грошей, зібраних на благодійних заходах за участю знаменитостей, а решту "неправомірно витратила" на розкішні готельні номери, перельоти, особисту охорону й цигарки для Кемпбелл. Окрім того, одному з кураторів фонду виплатили несанкціоновані суми за консультаційні послуги в розмірі "сотень тисяч фунтів стерлінгів".

Комісія дійшла висновку, що в організації Fashion for Relief із моменту її заснування як британської благодійної організації 2015 року були серйозні порушення, фінансові зловживання й неефективне управління.