Комаровський про вплив партнерки на тривалість життя: Мені подобається дружина, з якою можна все G

Комаровский: Здоров'я, твій інтелект, твою тривалість життя визначає низка чинників. Гени – це приблизно 4% або 5% від того, що на тебе чекає
Ростислав Гордон / Gordonua.com

Український педіатр Євген Комаровський в інтерв'ю українському журналістові, засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону розповів, що насамперед впливає на тривалість життя людини.

"Генетика – велика наука?" – запитав у лікаря журналіст.

"Так, звісно. І вона вирішує зараз купу проблем. Усю сучасну вакцинацію на генетиці побудовано. Це круто", – відповів Комаровський.

"Гени в людині – першорядні?" – продовжив розмову Гордон.

"Твоє здоров'я, твій інтелект, твою тривалість життя визначає низка чинників. Гени – це приблизно 4% або 5% від того, що на тебе чекає. Але на купу параметрів ти впливаєш сам, способом життя. Тому що навіть в однояйцевих близнюків є серйозні відмінності в тій самій тривалості життя, які визначаються тим, хто в нього дружина. Ось дві абсолютно однакові генетично людини. В одного дружина полюбляє випити, а в іншого – подорожувати. І ось що на них чекає, нумо подумаємо", – сказав він.

"А вам більше яка дружина подобається – та, яка любить випити, чи та, яка любить покурити?" – пожартував журналіст.

"Мені подобається дружина, з якою можна все", – зітхнув Комаровський.

"Який ви розпещений", – розсміявся Гордон.

Контекст:

Комаровський народився 1960 року в Харкові. Закінчив педіатричний факультет Харківського медичного інституту. Кандидат медичних наук.

У 1981 році він одружився з однокурсницею Катериною. У шлюбі в пари народилося двоє синів – Дмитро (1982) й Андрій (1988). У Катерини та Євгена Комаровських є троє онуків.

З 1991-го до 2000 року Комаровський був завідувачем інфекційного відділення Харківської обласної дитячої інфекційної клінічної лікарні. 2006 року відкрив консультативний медичний центр "Клініком" у Харкові.

Зараз лікар не веде платного прийому. "Я не приймаю за гроші вже давно. Величезна кількість людей, яким я вже ніби винен. Більшість тих, хто в мене на прийомі, – ті, кого я тримав новонародженими на руках", – заявив він 24 вересня 2021 року в ефірі передачі "Зірковий шлях" на каналі "Україна".