"Копаються у батьківських речах, у родинних архівах. Знищують, крадуть". Джамала повідомила, що російські окупанти у Криму відібрали її будинок

Джамала: Усе, що я можу зробити сьогодні, – не мовчати. І я не мовчатиму
Фото: jamalajaaa / Instagram

Російські окупанти у тимчасово окупованому Криму забрали будинок української співачки кримськотатарського походження Джамали. Про це артистка повідомила 5 липня в Istagram Stories.

"Вони забрали будинок. Якщо у світі є справедливість, Росія за все відповість. За всі наші сльози, за наших рідних і знайомих, за наші будинки, за нашу землю", – написала артистка.

Фото: jamalajaaa / Instagram

"Усе, що в мене є, – моє дитинство, мої спогади. І сьогодні ці спогади забирають. Копаються в батьківських речах, у родинних архівах, – зазначила Джамала. – Уже скільки поколінь ми не можемо залишити нічого своїм дітям, бо злочинці знову приходять у наш дім. Знищують, руйнують, відбирають, крадуть".

Фото: jamalajaaa / Instagram

"Просто в цю мить вони забирають те, чим жили мої батьки. Над чим так важко працювали і власними руками, кров'ю і потом будували. Вони забрали навіть не в мене. А в моїх батьків, – написала артистка. – Усе, що я можу зробити сьогодні, – не мовчати. І я не мовчатиму".

Фото: jamalajaaa / Instagram

У коментарі "Українській правді" співачка розповіла, що за будинком доглядали сусіди, у яких окупанти відібрали ключі від будинку 5 липня.

30 червня в Instagram співачка повідомила, що окупаційна влада Криму планує зробити на місці будинку її батьків санаторій для російських окупантів.

"Я розумію, що це не просто повідомлення мені, це повідомлення всім кримським татарам, українцям, нескореним: "Будеш говорити – ми тобі закриємо рота", – написала вона.

Контекст:

Джамала (справжнє ім'я – Сусана Джамаладінова) має кримськотатарське походження. Вона виросла у Криму, куди разом із батьками переїхала 1989 року. Закінчила Сімферопольське музичне училище імені Чайковського, а згодом – київську Національну музичну академію імені Чайковського за класом оперного вокалу.

2016 року Джамала перемогла у пісенному конкурсі "Євробачення", який проводили у Стокгольмі, вона виконувала композицію "1944" про депортацію свого народу.

Співачка має проукраїнську позицію й відкрито засуджує окупацію Криму Росією. Російське видання "Известия" у квітні 2022 року з посиланням на документ, одержаний із власних джерел, писало, що Джамалі й групі інших українських артистів заборонили в'їзд у Росію на 50 років.

У листопаді 2023 року Джамалу оголосили в розшук у РФ за статтею про так звані фейки про російську армію. Того самого місяця артистку заочно заарештували.