Король Іспанії Феліпе VІ відрікся від спадщини і позбавив батька утримання

Іспанський король відрікся від спадщини батька
Фото: ЕРА

Іспанський король Феліпе VІ відмовився успадкувати майно свого батька Хуана Карлоса, побоюючись сумнівного походження капіталу.

Король Іспанії Феліпе VІ заявив про відмову успадкувати від батька Хуана Карлоса "будь-які активи, інвестиції, або фінансові структури, походження яких не відповідає критеріям законності", повідомляє іспанське видання Lavanguardia з посиланням на офіційну заяву королівського палацу, зроблену 15 березня.

Король Іспанії також оголосив про намір позбавити свого батька Хуана Карлоса річної допомоги в розмірі €194 232, яку виділяли з державного бюджету.

Приводом для публічної заяви послугував лист, одержаний королем Іспанії від британської юридичної фірми Kobre & Kim. У ньому повідомляли, що в разі смерті короля Хуана Карлоса його син має статус бенефіціара офшорного фонду Lucum Foundation.

Діяльність цього фонду, повідомляє видання EuroNews, зараз розслідує швейцарська прокуратура, яка вивчає походження $72 млн, які надійшли на рахунок фонду із Саудівської Аравії. Імовірно, Хуан Карлос керував засобами, які мають непрозоре походження.

Після отримання листа король Феліпе VІ заявив, що не давав згоди на управління будь-якими активами, інвестиціями або структурами, які "можуть не відповідати критеріям прозорості й законності".

Хуан Карлос вступив на престол у 1975 році. У 2014 році після звинувачень у корупції король зрікся престолу на користь свого сина Феліпе VІ.