Morgenshtern використав кольори українського прапора у своєму ролику для Instagram

Morgenshtern навмисно використав кольори українського прапора у своєму відео
Фото: morgen_shtern / Instagram
Російський репер Morgenshtern (Алішер Валєєв) 4 липня в Instagram Stories опублікував відео, зняте під час трансляції матчу національної збірної України у чвертьфіналі чемпіонату Європи 2020 року зі збірною Англії.

У ролику Morgenshtern показав екран камери, на яку наклеєний жовтий і синій скотч – кольори державного прапора України.

Репер зазначив, що особисто обирав його.

Скріншот: morgen_stern / Instagram

Контекст:

28 квітня Morgenshtern занесли у список осіб, які загрожують національній безпеці України. У СБУ зазначали, що причиною такого рішення стали пропаганда наркотиків, насильства і жорстокості.

Окружний адміністративний суд Києва 2 липня відкрив провадження за позовом Morgenshtern до Служби безпеки України через занесення його до списку осіб, які загрожують національній безпеці.

У виконавця влітку цього року були заплановані концерти в Києві, Харкові та Запоріжжі. Однак 20 квітня, за два дні до відправлення СБУ листа до Мінкульту, Morgenshtern заявляв про їхнє скасування. "Особливо після історії з Одесою... Мені страшно банально, я не брехатиму. Мені страшно їхати", – сказав репер.

17 червня стало відомо, що Валєєв подав позов до Окружного адмінсуду Києва, у якому оскаржив рішення Служби безпеки України про занесення його до списку осіб, які становлять загрозу для нацбезпеки України. СБУ заявила про готовність відстоювати свою позицію в суді.

Morgenshtern під час виступу в Одесі 4 грудня 2019 року назвав "й...баною показухою" оголошення жалоби в Україні після пожежі, унаслідок якої загинуло 16 осіб, 31 людина постраждала.

В інтерв'ю блогеру Юрієві Дудю 2020 року Morgenshtern називав президента РФ Володимира Путіна "красунчиком". "Путін – красунчик не тому, що він зробив щось для країни круте або що суперправить чудово. Просто круто, потужний мужик – і все. Прикинь, ти Путін, тебе знає весь світ. Круто, молодець. Пройшов життя – який наступний рівень? Респект. Це не про якісь політичні дії, а просто людина", – заявляв він.

У червні 2021 року у трек-листі збірної України з футболу опинилося три пісні Morgenshtern. Про це повідомив Football.ua. Пізніше трек-лист змінили.

4 липня в матчі збірних України і Англії перемогу здобула остання.