"Налив мені віскі, довелося випити". Солов'яненко розповів, як високопосадовець намагався влаштувати до нього в оперу свою протеже

Солов'яненко: Були дуже жорсткі іноді моменти
Фото: Дмитро Санін / Gordonua.com

Головний режисер Національної опери України, народний артист України Анатолій Солов'яненко в інтерв'ю українському журналісту, засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону розповів, що багато високопосадовців часто зверталося до нього з особистими проханнями, щоб улаштувати в оперу за блатом своїх протеже.

Як приклад він згадав історію про те, як один із впливових керівників звернувся до нього з дорученням улаштувати його протеже в оперу.

"Були дуже жорсткі іноді моменти. Були моменти, коли зверталися високі керівники. І я їхав, говорив, і пояснював, і намагався дипломатично пояснити. Одному високому керівнику – він теж із подібним дорученням. Він приязно, бажаючи вирішити питання, почав зі мною розмову, налив мені пів склянки віскі, я трохи пригубив. Він каже: "Ні, у нас так не прийнято". Довелося випити", – розповів Солов'яненко.

За словами режисера, після цього між ними почалася розмова про захоплення.

"А я знав, що він дуже любить футбол. І я кажу: "Є в мене мрія. Я хочу у професійній команді один раз у своєму житті вийти на поле під час матчу". Він так насупився і каже: "Ти що, хворий?" Ну, він інше слово сказав. Потім каже: "А що ти маєш на увазі?" А я йому кажу: "Так от дивіться, точно так же соліст в опері – форвард – один на один з оркестром і з 1304 глядачами". Він каже: "Так? А фонограма?" Я кажу: "У нас такого немає, це ж оперний театр, це нереально". Каже: "То це ти мені на моє прохання так відповідаєш? Ну, якщо це справді так, я знімаю своє прохання. Забудь. Я її десь в естраду прилаштую".

Солов'яненко зізнався, що не знає, як склалася доля цієї артистки. Імен чиновника та його протеже він називати не став.

Контекст:

Солов'яненко народився 1980 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка ("правознавство"), Київський національний університет культури та мистецтв ("театральна режисура"), Національну музичну академію України імені Петра Чайковського ("музична режисура").

У Національній опері працює із 2000 року. Був помічником режисера, режисером, режисером-постановником, із 2011 року – головний режисер Національної опери України, а із 2023-го – ще й художній керівник опери.

У 2002–2006 роках на "Першому національному" вів свою програму "Антракт з Анатолієм Солов'яненком", яка була присвячена оперному мистецтву.

Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка 2011 року.