Не робіть цього під час варіння рису, інакше він не буде розсипчастим. Лайфхаки для приготування смачного гарніру

Рис матиме ідеальну консистенцію
Фото: depositphotos.com

Неправильна консистенція рису може зіпсувати цей гарнір. Щоб гарантовано отримати розсипчастий рис, потрібно враховувати багато чинників: від вибору виду крупи, її промивання до способу варіння. Про всі нюанси розповіло видання Shuba.

Правильні пропорції рису й води

Найпростіша формула під час розраховування цієї пропорції – 1:2. Тобто на одну склянку рису нам потрібно дві склянки води. Варити рис потрібно в каструлі з товстим дном. Це забезпечує рівномірне розподілення температури під час приготування. У каструлі з тонким дном рис підгорить. Треба пам'ятати, що після приготування рис збільшиться в обсязі удвічі, тому потрібно вибирати каструлю відповідного розміру.

Можна залити водою промитий рис так, щоб вона покривала його на 1–1,5 см, якщо не дотримуватися суворої пропорції.

Промивання рису

Цей етап радять не пропускати для більшості рецептів, у яких потрібен розсипчастий рис. Промивати рис потрібно доти, доки вода не стане прозорою. Іноді – 7–10 разів. Це допомагає видалити крохмаль із рисових зерен. А погано вимитий рис стає кашею після варіння.

Нюанс: не промивають рису для приготування ризотто, тому що для цієї страви потрібна кремова текстура.

Кришка на каструлі

Під час варіння рису каструлю потрібно накривати кришкою. Це запобігає виходу пари з каструлі, і рис готується рівномірно. Під час приготування не треба піднімати кришку. Рис має варитися на парі.

Час варіння рису

Це залежить від виду рису: кожен відрізняється ступенем очищення, формою, приготуванням і харчовою цінністю, тому потрібен різний спосіб приготування.

Коричневий рис є найменш очищеним і найбільш цінним із погляду харчування, але потребує більше води й тривалішого варіння. Арборіо зазвичай використовують для приготування ризотто. Він стає більш кремовим під час варіння, але не розварюється. А довгозернистий рис після варіння – розсипчастий. Зазвичай виробники вказують час варіння на упаковці.

Після того як рис, промитий до прозорої води, опинився в каструлі, його потрібно посолити, довести до кипіння й обережно перемішати. Після закипання накрити кришкою і варити в середньому 10 хвилин на повільному вогні. Після вимкнення вогню не відкривайте кришки, накрийте каструлю рушником і дайте рису настоятися.

Перемішування рису й сіль

Перемішати рис потрібно лише раз, коли рис закипів. Завдяки цьому зерна відокремляться одне від одного, і рис буде ідеально провареним.

Правильна кількість солі посилить смак рису, але додавати сіль у воду потрібно відразу, а не після варіння. На кожну чашку сухого рису додають у воду від половини до 1 ч. л. солі.